субота, 15. октобар 2011.

Nato bombarduje Ameriku



Obama podržao akciju
    Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen pozdravio je rezoluciju Saveta bezbednosti UN o SAD, ocenivši da "Rezolucija šalje snažnu i jasnu poruku medjunarodne zajednica Obaminom režimu da zaustavi brutalno i sistematsko nasilje nad narodom SAD". Savet bezbednosti UN noćas usvojio rezoluciju koja otvara mogućnost da medjunarodna zajednica vojno interveniše.
    Kako se saznaje iz krugova bliskih Alijansi, vazdušni napadi bi mogli da počnu u narednih nekoliko sati. Cilj NATO će biti samo vojni i policijski ciljevi, kako bi se sprečilo nasilje nad nedužnim civilima koji već nedeljama mirno protestuju u Njujorku i svim većim gradovima Amerike. Kao okidač za ovakvu odluku NATO  poslužili su snimci nasilja nad demonstrantima koji danima obilaze svet.
     Američki predsednik Barak Husein Obama, jutros je podržao akciju NATO, i poručio Američkom predsedniku Obami da prestane sa nasiljem prema sopstvenom narodu, i da je vreme da odstupi sa funkcije i omogući demokratizaciju zemlje.
     -Amerika će snažno podržati akciju naših saveznika iz NATO!, rekao je jutros Obama medijima u Beloj Kući.   -Nasilje nad civilima mora hitno prestati i mi ćemo učiniti sve da tako i bude.
 Na pitanje novinara da li je ovakva situacija malo šizofrena Obama odgovara.
   -To je tačno, ali Amerika će pokazati svu svoju privrženost demokratiji, pokazati da je neosporni lider slobodnog sveta. Da bi dokazali koliko smo principijelni, ja sam vojsci izdao naredbu po kojoj će piloti jedan dan bombardovati Američke ciljeve, a drugi dan će braniti zemlju. Tako će postići neophodni balans između naših obaveza u NATO i potrebe za odbranom zemlje.
Vojnopolitički analitičar Borman Mladenov ovako komentariše razvoj događaja:
      -NATO-u je izgleda prekipelo, dok su gledali kako Amerikanci ubijaju nedužne civile u Iraku, Avganistanu, Srbiji mogli su to nekako i da tolerišu, ali poslednje nasilje nad sopstvenim gradjanima je prelilo čašu. O tome svedoči i Obamin stav i jasna poruka da će vojno podržati akciju. Nemojmo zaboraviti da je SAD vojno angažovan u Avganistanu i Iraku, i činjenica da su odlučili da se uključe u akciju pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Mislim da će NATO pokušati da iskoristi pobunjenike kao pešadiju, dok će Alijansa vazdušnim napadima slabiti američke ciljeve.
   -Uzdržan stav Rusije i Kine je očekivan, oni su uvek protiv mešanja u unutrašnja pitanja država., zaključuje Mladenov.
   Kako saznajemo iz dobro obaveštenih diplomatskih krugova akcija pod nazivom Platonska Ljubav je već počela, NATO nosači aviona se približavaju američkoj obali i bombardovanje bi uskoro moglo da počne. Dešavanja vezana za ovu akciju možete ptatiti na našem blogu iz sata u sat.

Нема коментара:

Постави коментар