среда, 2. новембар 2011.

Divljanje navijača posle “TV Slagalice”


  U sinoćnjem divljanju navijača posle TV Slagalice, stradalao je nekoliko foruma, povređeno nekoliko administratora, a jedno vreme je bio blokiran i saobraćaj na Fejsbuku. Svoj divljački pir huligani su započeli odmah po zavrsetku Slagalice, kada su gostujuci navijači Crvenog takmičara, nezadovoljni porazom napali navijače Plavog takmičara. Administratori su pokušali da razdvoje sukobljene strane ali su ih huligani tada napali zajedničkim snagama pa su primorani  na povlačenje. Prilikom sukoba korišćene su teške reči, niske uvrede, primitivne psovke. Sukob je trajao do kasnih noćnih sati kada su se navijači Plavog takmičara brojčano nadjačani konačno  povukli.
Aleksandar Simić iz Agencije za prevenciju navijačkog nasilja bio je zgrožen ovakvim razvojem situacije i za S.S.S.S. iznosi svoje utiske:
  - Užas, to je prvi komentar. Država je opet zakazala, znalo se da se radi o meču visokog rizika. Tenzija pre meča je bila ogromna, takmičari su je samo podgrevali svojim izjavama u medijima. Netrpeljivost ove dve grupe navijača je poznata od ranije, i sukob je bio očekivan. Policija je morala preventivno da reaguje, da ne dozvoli najpoznatijim izgrednicima da uopšte gledaju Slagalicu.
  Slobodan Homen,Sekretar Ministarstva Pravde bio je više nego ogorčen ovim događajima:
   -Odgovor države biće jeziv. Niko neće proći nekažnjeno, ovakvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo. Svi treba da se zapitamo kakvu poruku šaljemo u svet. Očekujem da državni organi hitno reaguju i odgovorne privedu pravdi !,kaže on.
  Sam meč je bio izuzetno uzbudljiv, i pored dva brejka (u Igrama Moj Broj i Skočko), Crveni takmičar je izgubio meč u bukvalno poslednjim sekundama meča, kada je plavi takmičar fantastičnim potezom, rešio asocijaciju bukvalno sa pola terena i tako prošao u nastavak takmicenja. Činjenica da je njihov ljubimac na ovakav način izgubio meč je verovatno bila okidač koji je zapalio navijačke strasti i doveo do kasnijih izgreda.
   Ostaje pitanje šta dalje, kako sprečiti navijačko divljanje na internetu? Inicijativa za zabranu ovih navijačkih grupa je jos uvek pred Ustavnim Sudom i nepoznato je kada ce stici na red. Država je još jednom ustuknula pred izgrednicima, a nama običnim građanima preostaje samo nada  da će se pronaći rešenje za ovakve pojave.

Нема коментара:

Постави коментар