среда, 4. јануар 2012.

Жалба Привредном суду


Република Србија
ПРИВРЕДНИ СУД У УЖИЦУ
Наде Матић 6.


             Жалба:
 на Решење Посл.Бр.1. Ив.1917/2011

Поштовани,
 Од Привредног суда у Ужицу добио сам решење о извршењу Ив 1917/11, од 20.10.2011., судија Миловић Манојле, на које сам уложио приговор који је исти суд одбио (Решење Посл.Бр.1. Ив.1917/2011).
У свом приговору једино што сам захтевао да ми суд достави документацију на ћириличном писму, и навео сам да ћу после тога изнети доказе везане за потраживање које поверилац „НИЛ Керамика „ у стечају,наводно  има према мојој фирми Т.Р.Керамика 031.
                                                       Образложење:
  Устав Републике Србије јасно каже да је у Србији у званичној употреби српски језик и ћирилично писмо, даље према члану 6.ЗПП-а који се сагласно одредби чл.10 ЗИО сходно примењује и у поступку извршења и обезбеђења парнични поступак се води на српском језику екавског или ијекавског изговора и у том поступку се користи ћирилично писмо, а латинично писмо у складу са уставом и законом. Странке и други учесници имају право да се служе својим језиком и писмом, у складу са одредбама закона.
  Ја сам се родио у Србији,родитељи су ми Срби, брат ми је Србин, ама баш сви у фамилији су Срби, само је покојна ујна , Бог да јој душу прости била Хрватица, и сходно овим подацима, простом дедукцијом долазимо до закључка да сам и ја Србин.Имам и држављанство Републике Србије уколико је то податак који је битан за овај процес.  Опет применивши дедукцију(закључак добијен , изведен из општих судова, закључивање од општег ка појединачном ) долазимо до закључка да ми је српски матерњи језик, и самим тим, ћирилица је писмо којим пишем. Судија Миловић наводи да нисам доставио доказ којим би доказао да не знам латиницу. У овом случају судија занемарује једну просту чињеницу да је то физички апсолутно немогуће, мислим да у историји човечанства нико никад није доказивао да нешто не зна. Како се то доказује? Ајде дајте Ви мени доказ да не знате јапански!Јесу наши фудбалери више пута доказали да ништа не знају, али њихова намера је била апсолутно супротна, они су покушали да докажу да нешто знају. Мене занима који је то доказ могуће доставити да ја не знам латиницу. Баш ме занима где се такав доказ вади, код доктора, у основној, средњој школи, код  попа, САНУ,Европске комисије, да их не издаје можда моја прија Душанка,  која то институција издаје потврде да неко не зна латиницу? Молим Вас да ме обавестите и ја ћу похитати да извадим ту потврду и доставићу је суду брже од неутрина( то су оне честице за које кажу да су брже од светлости). Сходно претходном ја могу своју одбрану изнети на клингонским језику, а судија Миловић и адвокат Зоран Павловић нек докажу да га не знају. Клингонски језик постоји, постоји његово писмо, постоји верзија Гугла на њему( и то је направљена пре српске), ако узмемо у обзир да ја имам завршену само средњу школу а горе наведена двојица факултет, логично је да они знају више од мене. Самим тим требало би да знају и дотични клингонски језик.  А опет и ако знам латиницу, као што знам и неколико светских језика, између осталог чак сам учио и персијски језик,могу и на њему да изнесем своје ставове,то не мења чињеницу да је Уставом Републике Србије одређено да је званично писмо у Србији ћирилично, и да суд и адвокат Зоран Павловић морају поштовати тај исти Устав Србије, који је подсетићу вас највиши правни акт једне земље, у овом случају драге наше Србије, коју ја, на моју велику жалост, неизмерно волим. МОЈЕ ЈЕ ПРАВО, ДА ДОБИЈЕМ СУДСКЕ СПИСЕ НА СВОМ ЈЕЗИКУ И СВОМ ПИСМУ!
Даље, позвао бих се на решење  Основног Суда у Ужицу Ипв(Ив)15/11, од 08.11.2011. већа судија састављеног од судија Ружице Петрић, председника већа, и судија Видосаве Даниловић и Зорана Миловановића, чланова већа, који су у истој оваквој ситуацији у спору који сам водио са Телекомом Србије уважили моју аргументацију  и због питања писма вратили поступак на почетак.
                                                            Предлажем:
   Да се поступак врати на почетак, да ми се доставе списи на ћириличном писму, да се одбаци одлука о плаћању судске таксе јер није моја кривица, што адвокат Павловић и судија Миловић нису поштовали закон, устав и моја права тако да би они требали да плате те трошкове. Нисам ја прекршио закон, судија јесте, па је немогуће да ја треба да плаћам трошкове, као што их нећу ни платити. Додатни разлог је чињеница да нисам имао прилику да доставим доказе да то потраживање не постоји, што ћу урадити када суђење вратите на почетак.
   Такође,да се Судија Манојле Миловић врати у студентску клупу како би научио уставно право и обавестио се о томе шта пише о уставу. Морам да се вратим на то да нисам доставио доказ да не знам латиницу, судија Миловић мора сносити последице једне тако изговорене глупости, казну одаберите сами, предлажем часове Логике.Часови граматике би такође били врло корисни...


  Мени Устав и закон гарантују право и диктирају обавезу да користим ћирилично писмо, ниједан документ који је писан на латиници ја не читам и углавном га одмах бацим. Тако нисам читао предлог за извршење извршног повериоца и са таквом праксом ћу наставити.
  Радо ћу Вас подсетити да је Ћирилица  као писмо део идентитета нашег народа, наше циви- лизацијско достигнуће, једино писмо у свету код кога је примењен Аделунгов принцип, једно слово -један глас, славни британски писац Џорџ Бернард Шо га је сматрао најсавршенијим на свету и оставио је новчани фонд који ће бити додељен ономе ко енглеско писмо реформише по угледу на српску ћирилицу, и срамота је за Суд  да ја на овакав начин морам да браним своје право а то је да се у својој земљи споразумевам на свом језику и на свом писму! Такође, подсетићу Вас да сам се 11.01.1997. чашћу и животом заклео да ћу чувати уставни поредак ове земље и да намеравам да своју заклетву испуним.
Извињавам се ако се прекорачио  границе доброг укуса, али ми је заиста више мука да ја државне органе уводим у ред, (ово говорим из искуства), нажалост међу судијама постоји много људи који нису достојни те функције, чиме каљају образ те изузетно часне професије, коју ја искрено и дубоко поштујем.

Трошковник:
10 000 динара (за приговор  који је судија Миловић одбацио и овај сада који ћете Ви прихватити)
Бр.текућег рачуна 245150010182231817 (Бојан Савић)
Бр.жиро рачуна Т.Р.Керамика -031:    245-17322-60
Рок за уплату је осам дана, уколике не уплатите трошкове у наведеном року бићу принуђен да извршим наплату принудним путем.
С’ поштовањем
Бојан Савић
Ово је од речи до речи копија моје жалбе коју је суд прихватио!125 коментара:

 1. Лијепо си ти то, Боки, срочио!

  ОдговориИзбриши
 2. osim SVAKA ČAST,nemam drugi komentar! :)

  ОдговориИзбриши
 3. "Мени Устав и закон гарантују право и диктирају обавезу да користим ћирилично писмо, ниједан документ који је писан на латиници ја не читам и углавном га одмах бацим. >>Тако нисам читао предлог за извршење извршног повериоца<< и са таквом праксом ћу наставити"

  Jedino mi nije jasno kako si znao da se radi o Predlogu za izvršenje izvršnog poverioca"... :) šalamala,sve što si napisao zlata ti vrijedi! niko od njih(sudskih i izvršnih) organa ne radi svoj posao,najčešće ga mi na svojim nervima i o svom trošku završavamo i to tako što nam samo poture pod nos uplatnice usput nas upućujući na sto strana i još se nerviraju kad ne upamtimo kud su nas sve poslali,da bi završili posao koji su oni trebali uraditi. a trebalo bi im dati povišice,zar ne,i ljudski ih platiti za to što ne rade... sve bi ja to plaćao po učinku druže moj,i po broju uspješno završenih predmeta,i u sudskoj i u izvršnoj praksi!

  ОдговориИзбриши
 4. Можеш да нам скенираш жалбу?
  Да је објавимо у фото албум код нас...

  Поздрав!

  Миша из Удружења Ћирилица

  ОдговориИзбриши
 5. Браво, тако треба!
  Хвала за објављивање овог документа ...

  ОдговориИзбриши
 6. Врло паметно написана жалба. Не могу се измигољити, а истовремено су сатерани у мишију рупу. Притиснути су на такав начин да су могли једино да пиште.

  ОдговориИзбриши
 7. Скениранрај и Телеком!

  Поздрав од Мише!
  пс. И пошаљи нам твоју адресу, да можемо "директно" да комуницирамо!

  Поздрав од Мише

  ОдговориИзбриши
 8. Сјајно, сјајно сјајно!
  С друге стране, жалосно је стање у којем се налази држава, па је и спрдачина с њом један од начина да се укаже колико је пала.

  ОдговориИзбриши
 9. СРБИ - БОГАЉИ ДОБРОВОЉЦИ!

  „Sinoc sam sredila siske, pa sam se satirala kod momka. Napravila sam kolac, posli smo u Nis, а na papiru sam pisala i svi su bili ipak uvidjajni“.....

  „Срам га било ко лоше помисли“!

  А жена је била сасвим пристојна:

  „Синоћ сам средила ШИШКЕ (а не „сиске“), па сам се ШАТИРАЛА (а не „сатирала“) код момка. Направила сам КОЛАЧ (а не „колац“), пошли смо у НИС (Нафтна индустрија Србије, а не град Ниш!), а на папиру сам ПИСАЛА (а не „пишала“)…

  Када је моја кћерка свог садашњег мужа – тада још момка – испраћала на одслужење војног рока, себи и њему је набавила по мобилни телефон. Дечко је одслужио војни рок а да ни једно писмо нису измењали, а ипак су стално били у вези захваљујући СМС порукама. Војник шаље СМС поруку:

  „Major mi je naredio da se javim na SISANJE“!

  Кћерка се непријатно збунила:

  „Каква је та њихова војска? Шта они то тамо „сисају““?

  А онда је праснула у смех када је схватила о чему се ради: Мајор му је наредио да се јави на ШИШАЊЕ, али…

  До појаве „Андроида“ Срби су дуго били једини европски народ који није могао да СМС поруке шаље на свом језику исправно, док сви други европски народи – па и малобројнији од српског – нису имали таквих проблема.

  Нису сви богаљи унесрећене жртве, постоје и богаљи добровољци – СРБИ!

  Мумифицирана власт не мари за ћирилицу. Њу већ 60 година бира – мумифицирани народ!

  Одаберите странице Удружења Ћирилица и пратите и у 2012. години наше активности!

  http://www.facebook.com/pages/Cirilica/176207155739886

  ОдговориИзбриши
 10. Kakav smesan post. I kakva smesna i jadna "zalba". Kakva pogresna "argumentacija", puna netacnosti i iskrivljenih pravnih zelja i faktualnih nepreciznosti. To sto si rodjen u Srbiji i isao u skolu u Srbiji, daje drzavi i svima za pravo da pretpostave da znas latinicu, jer se latinica izucava u skolama. To sto su ti trazili da dokazes da ne znas latinicu je sasvim ok, i na tebi je teret dokazivanja, posto vazi presumpcija da znas latinicu, jer si isao u skolu. To sto ti pokusavas da teras mak na konac je tvoj problem.

  Napisao si da je "tvoje pravo da dobijes sudske spise na svom jeziku i svom pismu". Pitao bih te da li bi branio i moj pre pravo da trazim od drzave Srbije da i meni izdaje sudske spise i dokumente na svom jeziku i svom pismu, ali ovog puta na latinici (posto je i latinica standardno pismo srpskog jezika). Ili meni ne bi priznao "pravo" koje sebi dajes?

  E sada, ako mi dajes to pravo koje sam trazis - onda pretpostavljam da si protiv clana ustava koji odredjuje da je samo jedno od dva ravnopravna pisma (cirilica) "zvanicno", a drugo standardno ravnopravno pismo (latinica) to nije, jer kako moze da ustav odredjuje da samo jedno od dve ravnopravne stvari bude "zvanicno" a drugo - ne. Kao kada bi proglasili da je koriscenje desne ruke zvanicno, a leve - ne.
  Dalje, ako smo (validno) pretpostavili, da bi ti u duhu demokraticnosti, bio protiv toga da drzava odredjuje jedno od dva standardna i ravnopravna pisma za zvanicno a drugo ne, onda te javno pitam: na osnovu cega onda zelis da ti imas pravo da odbijas spise na jednom pismu, a drugi ljudi na drugom?
  Sada, mozda ti ne zelis meni da das pravo koje ti zelis za sebe ("pravo da dobijes sudske spise na svom jeziku i svom pismu").
  Ako je tako, onda si neposten, nefer i nepravican. A ako si sve to, onda zasto da tebi takvome iko da pravo koje trazis?

  Evo, recimo, i ja (i mnogi drugi) zelim da mi se slobodno omoguci da u Srbiji imam pravo na svoj jezik i SVOJE PISMO - latinicu. Da li ti znas da sam ja ugrozen, jer se sve cirilizuje? Da li ti znas da ja maltene nemam pravo na svoje pismo, latinicu, nigde. Sve se cirilizuje polako.

  I najzad, zeleo bih da te pitam da li bi SVAKOME dao to pravo, koje trazis za sebe ("tvoje pravo da dobijes sudske spise na svom jeziku i svom pismu"). Dakle, ako neko ko zeli latinicu, dobije spise na cirilici, da li mu dajes pravo da isto odbije spis i predmet, jer mu nije prilozen na svom jeziku i svom pismu, u ovom slucaju - latinici?

  Isto bih te i ja na kraju podsetio da je i latinica, kao i cirilica, isto deo naseg identiteta i nase civilizacijsko dostignuce. I nije "u cirilici primenjen adelungov princip", nego je taj princip primenjen u - pravopisu.
  Ako si se 11.01.1997. godine zakleo da ces cuvati ustavni poredak ove zemlje, zeleo bih da te upitam da li ces da cuvas i clan 21, koji se odnosi na zabranu diskriminacije, i po kojemu je diskriminacija zabranjena?

  Zabrana diskriminacije

  Clan 21.

  Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki.
  Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.
  Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a narocito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rodenja, veroispovesti, politickog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihickog ili fizickog invaliditeta.
  Ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može uvesti radi postizanja pune ravnopravnosti lica ili grupe lica koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim gradanima.


  Znaci, po ustavu smo i ti koji se sluzis cirilicom, i ja koji se sluzim latinicom - jednaki. Ako se tebi prizna da odbijes spise na latinici, onda treba i bilo kome da se prizna pravo da odbije spise na cirilici, ako to zeli.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Мој, Серђо.

   Извршио си замену теза. Нико овде не забрањује латиницу већ ћирилицу. Било би добро да је Бојан написао име и презиме судије.

   Елем, појам "равноправности писама" јесте чиста измишљотина од стране комуниста. То тврдим, јер ми је познато порекло и изворна дефиниција мантре "ћирилица и латиница су равноправна писма". То не пише нити у једном правном акту, нити у Правопису српског језика у издању Матице српске. Напросто се не помињу реч "равноправност".

   Занимљива је веза између речи "демократија" и "равноправност". Демократе сматрају да ћириличари морају читати списе на латиници под изговором да је она равноправна. Међутим, када се са латиничарима расправља о праву на ћирилична документа онда они заборављају да је ћирилица "равноправно" писмо. За лажне демократе важи принцип равноправности све док не осете да је латиница можда доведена у питање.

   Избриши
  2. Prvo, niko ne "zabranjuje cirilicu". U pitanju je samo dokument na latinici, ali i Bojanova namera da sud odbaci spise na osnovu (lazne) tvrdnje da on ne zna latinicu.
   Drugo, ako bi se prihvatila njegova teza, onda svaki gradjanin moze da odbije slicnu situaciju - kada mu sud ili drugi drzavni organ izda spis na latinici. Ali, onda bi sud morao da primeni i istu logiku i na gradjanina koji ne zeli da mu se izdaje spis na cirilici.

   Sto se tice tvog stava o tome da je ravnopravnost pisama "cista izmisljotina komunista", to je samo tvoje subjektivno misljenje. Prvo, latinica je pocela da se koristi u srpskom jeziku mnogo pre komunista. Takodje, slicno bismo mogli da kazemo i za cirilicu - da je ona cista izmisljotina Vuka, jer smo ranije koristili neku drugu cirilicu. Ali u svakom slucaju, to je irelevantno. Ono sto je relevantno je da danas srpski jezik koristi DVA standardna pisma, a ne jedno. I to je realnost. Takodje, tako pise i u pravopisu srpskog jezika.
   Pravopis srpskog jezika (http://www.srpskijezickiatelje.com/pravopis:pismo) kaze ovo:

   Osnov sаvremene evropske pismenosti čine tri pismа — grčko, lаtinsko ili lаtiničko (lаtinicа) i ćirilsko ili ćiriličko (ćirilicа). Srpski jezik koristi dvа pismа — ćirilicu i lаtinicu. Sаvremenа stаndаrdnа srpskа ćirilicа sаstoji se 30 slovа i ustаnovljenа je reformom koju je izvršio Vuk Kаrаdžić. Lаtinicа, koju čini 27 prostih slovа i tri dvojnа (digrаfi ili digrаmi — dž, lj, nj), usvojenа je u novijoj kulturi srpskog jezikа.


   Da akcentujemo ovu recenicu "Srpski jezik koristi dvа pismа — ćirilicu i lаtinicu". Toliko o tvojoj tvrdnji da "to ne pise niti u jednom pravnom aktu niti Pravopisu srpskog jezika".

   I da, vrlo je zanimljiva veza izmedju demokratije i cirilicarskog stava da latinica ne treba da postoji u srpskom jeziku. Ali vi morate da shvatite da je to realnost i da mi, ljudi koji se sluzimo latinicom, to zelimo i na to imamo pravo. Niko vama, ljudima koji zelite da se sluzite cirilicom, ne uzima to pravo. Ali ne mozete da namecete samo jedno pismo nikome, ni zvanicno, ni u privatnoj upotrebi.

   Избриши
  3. Прво си пронашао да неког дискриминишем, где? Сада налазиш да ја лажем и тврдим да не знам ладиницу, мајке ти, где то пише? До сада си ме оптужио да сам дискриминаор, лажов, а ниси навео ниједан аргумент за то, и ти узимаш право да некоме причаш о демократичности? А што се тиче реалности, прихвати и ти реалност да у УСТАВУ јасно пише да је у Србији у службеној употреби ћирилично писмо!

   Избриши
  4. Овако,
   Устав Републике Србије јасно и гласно каже да је Ћирилица службено
   писмо у Србији. Уколико ти се то не свиђа покренеш акцију за промену
   Устава, до тада он важи и мора се поштовати. Што се тиче твог права да
   добијаш списе на латиници апсолутно га подржавам и не видим да ту
   постоји проблем. Проблем је у томе што ти изгледа сматраш да ја немам
   право да добијем судске списе на ћирилици.Реци ми где у овој жалби
   постоји ишта дискриминаторско. Затим, како се то доказује да ја не
   знам латиницу, то сам питао и суд да ми каже, молим те реци како је
   могуће доказати да се нешто не зна. То је био одговор на глупост коју
   је написао судија. Стварно не знам какав је проблем откуцати документ
   на ћирилици, зашто то теби смета? Ја апсолутно подржавам да у овој
   земљи сви добијају документа на свом писму, Мађари, Хрвати, Бошњаци...
   на латиници, Срби на ћирилици и где у мојој жалби постоји да ја то
   право желим некоме да ускратим.

   Избриши
 11. Овако,
  Устав Републике Србије јасно и гласно каже да је Ћирилица службено
  писмо у Србији. Уколико ти се то не свиђа покренеш акцију за промену
  Устава, до тада он важи и мора се поштовати. Што се тиче твог права да
  добијаш списе на латиници апсолутно га подржавам и не видим да ту
  постоји проблем. Проблем је у томе што ти изгледа сматраш да ја немам
  право да добијем судске списе на ћирилици.Реци ми где у овој жалби
  постоји ишта дискриминаторско. Затим, како се то доказује да ја не
  знам латиницу, то сам питао и суд да ми каже, молим те реци како је
  могуће доказати да се нешто не зна. То је био одговор на глупост коју
  је написао судија. Стварно не знам какав је проблем откуцати документ
  на ћирилици, зашто то теби смета? Ја апсолутно подржавам да у овој
  земљи сви добијају документа на свом писму, Мађари, Хрвати, Бошњаци...
  на латиници, Срби на ћирилици и где у мојој жалби постоји да ја то
  право желим некоме да ускратим.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A ustav isto tako zabranjuje diskriminaciju gradjana po bilo kojoj osnovi, i narocito po osnovu jezika (i pisma, kao njegovog dela).
   Dalje, sto se tice ustava, stvar nije tako laka, kao sto zamisljas. Recimo, ako u ustavu pise da je "sluzbena ruka - desna ruka", da li bi ti bio spreman da to postujes? To niko ne bi postovao nikada, garantujem ti.
   Takodje, u prethodnom ustavu su svojine bile ravnopravne, pa je ipak drzava donela zakon o privatizaciji, i u osnovi time krsila ustav. Zato nije sve sto pise u ustavu - nesto sto je zacementirano. Pitanje zabrane diskriminacije je IZNAD USTAVA, zato sto su u pitanju prava gradjana, a prava gradjana su iznad ustava (Da u ustavu pise da Jevreji nemaju pravo da idu u skolu, to bi bilo krsenje prava gradjana, te se ne bi primenjivalo, IAKO bi pisalo u ustavu). Takodje, gradjanska prava a narocito zabrana diskriminacije je nesto sto je Srbija kao drzava "ukorporisala" u svoj pravni sistem potpisujuci razne konvencije. Ako jedan jezik koristi DVA standardna pisma, onda je nemoguce da drzava propise samo jedno za "zvanicno" da da drugo to ne bude.
   Jer, onda bi doslo do diskriminacije gradjana - onih koji pisu cirilicom i onih koji pisu latinicom.
   Takodje, doslo bi i do paradoksalne situacije - nacionalne manjine bi imale vise prava od Srba, ne jure nositelja suvereniteta, po samom ustavu Srbije. Jer, SVI SEM Srba koji koriste SVOJA pisma bi na to imali pravo (ukljucujuci i nacionalne manjine), a Srbi koji koriste srpski jezik i latinicu ne bi imali n ato pravo. A to ne moze da se desi, po samom ustavu i zato sto je diskriminacija zabranjena.


   Ja sam samo pokusao da objasnim da, ako se tebi izadje u susret i dozvoli da oboris proces zbog toga sto nisi dobio spis na cirilici, onda svakome moze da se dozvoli da obara procese i ako su spisi na cirilici. A to znaci da pravni sistem postaje komedija. Znaci u ponedeljak sud komunicira sa mnom na cirilici, a ja odbijem spis. Onda mi u utorak posalju na latinici, ali moj advokat odbije i zatrazi na cirilici. U sredu stigne ponovo spis cirilici, ali njegov pomocnik odbije i zahteva na latinici. I tako u krug, posto svaki gradjanin moze da odbije da cita dokument na pismu na kojem ne zeli i tvrdi da "ne zna".

   Nije problem da ja smatram da ti nemas pravo da dobijes sudske spise na cirilici. Problem je to sto, ako ti dobijes to pravo, onda SVI treba da dobiju to isto pravo. I problem je onda sta ce da se desi.

   Избриши
  2. Pomenuo sam diskriminaciju, da bih ilustrovao time da i gradjani koji se sluze latinicom, treba da dobiju to isto tvoje pravo.

   Sto se tice tvog pitanja "kako se dokazuje da ti znas ne latinicu", objasnio sam ti. U pitanju je pravna presumpcija. Jednostavno se pretpostavlja da znas, a TI moras da dokazes da ne znas. Jer ako si isao u skolu i znas cirilicu, onda sigurno znas i latinicu. Inace bi svaki gradjanin mogao da se igra i sprda sa sudovima i da kaze "ok, ja znam samo 15 slova... ne znam bas sva slova. Trazim da mi izdate spise samo sa 15 slova, a da kada koristite slova koja ne znam, onda mi objasnite kako da ih izgovorim.", itd... Svakome je jasno da je u pitanju sprdnja, a to ne prolazi dobro u sudu.

   Najveci problem je tvoja recenica "Stv?rno ne zn?m k?k?v je problem otkuc?ti dokument n? cirilici, z?što to tebi smet?? J? ?psolutno podrž?v?m d? u ovoj zemlji svi dobij?ju dokument? n? svom pismu, M?d?ri, Hrv?ti, Bošnj?ci...n? l?tinici, Srbi n? cirilici i gde u mojoj ž?lbi postoji d? j? to pr?vo želim nekome d? uskr?tim."

   - Prvo, niko tebe nije ovlastio da odredjujes da Srbima das pravo na SAMO cirilicu, a drugima na "svom pismu".
   - Drugo, Srbi koriste I LATINICU. Prema tome, ti treba da kazes da podrzavas da u ovoj zemlji svi dobijaju dokumenta na svom pismu, Madjari, Hrvati, Bosnjaci... na latinici, Srbi na ili cirilici ili latinici". A ne da limitiras pravo Srba SAMO na cirilicu.
   - Trece, kljucno je tvoje pitanje "Stv?rno ne zn?m k?k?v je problem otkuc?ti dokument n? cirilici, z?što to tebi smet??"
   To pitanje treba samo obrnuti i postaviti onima koji ne dozvoljavaju drugim ljudima da se sluze latinicom. Dakle, pravo pitanje je "Sta ikome drugome smeta ako ja zelim da mi drzava izdaje dokumente na latinici?"

   Najzad, mene ne zanima da li ces ti da dobijes dokumenta na cirilici ili latinici - to je tvoja odluka. Ja samo onda ocekujem da i ja, kao gradjanin Srbije, dobijem dokumenta na latinici, jer tako zelim. Jer je moje pravo da odredim SAM, koje pismo zelim da koristim, bas kao i ti.
   I te sva dokumenta i svu korespodenciju sa drzavom. Ne zelim da imam pasos na cirilici, licnu kartu na cirilici, vozacku dozvolu, spise, ugovore, dozvole, itd... zelim sve to na latinici. Da li bi ti bio spreman da se boris i za moja prava (koja su ista kao i tvoja?)

   Избриши
  3. Па, по закону свако има право да добије списе на свом језику и писму,
   ја инсистирам на томе да буде ћирилично зато што мислим да ћирилица
   јесте део нашег идентитета и то је један од разлога зашто сам гласао
   за тај Устав. Уколико Мађар има право да добије списе на мађарском
   језику и латиничном писму дозволи мени право да ја списе добијем на
   српском језику и ћириличном писму. Уколико се суди јапанцу у Србији он
   по закону има право да добије списе на јапанском језику и ја мислим да
   је то одлично! Ја одредбу да је званично писмо ћирилица не сматрам
   ненормалном већ управо супротно. Узмимо обрнуту ситуацију, да сам ја
   неку своју жалбу откуцао на латиници да ли ти можеш да ми гарантујеш
   да је суд не би одбацио као неправилну, постоји случај када је
   тушилаштво у Бору одбацило захтев новинара зато што је откуцано на
   латиници. Што се тиче тога ко је угрожен мислим да су управо људи који
   се служе ћирилицом угроженији, погледај само телевизије које имају
   националну фреквенцију. Ово није само борба за право да се пише на
   ћирилици ово је један од начина моје борбе против система који гаји
   дугу традицију непоштовања својих грађана. Следеће за твоја права нисам спреман да се борим јер си ти показао да тебе моја права не занимају

   Избриши
  4. Ali onda SVAKO ima pravo da dobije spise na svom jeziku i pismu, zar ne?
   Ja recimo insistiram da to bude latinica zato sto mislim da je i latinica isto deo naseg identiteta.

   Ako Madjar ima pravo da dobije spise na madjarskom jeziku i latinicnom pismu, ja ti dozvoljavam da ti dobijes spise na cirilici, ali onda i ti moras meni da dozvolis da dobijem spise na latinicnom, zar ne?

   Ni u jednoj normalnoj zemlji ne postoji odredba o "zvanicnom pismu" a pogotovu ne u situaciji kada u jednom jeziku postoje DVA STANDARDNA pisma, kao u srpskom jeziku. To je po meni nenormalno. Jer, cemu sluzi ta odredba uopste? Da zabrani koriscenje latinice? Zasto? Zasto nekome smeta da neko drugi koristi latinicu? To si ti pitao malopre mene - sta se mene tice ako ti zelis spise na cirilici... tako i ja sada tebe pitam - sta se ikoga drugoga tice da li ja ili neko drugi zelim - latinicu. Dakle - cemu onda clan ustava koji odredjuje JEDNO OD DVA STANDARDNA pisma za "zvanicno"?

   Gle, da se ne vrtimo u krug oko tvoje "situacije". Ja samo mislim da, ako bi se tebi dozvolilo "pravo" da odbijes spise na latinici, onda svako mora da ima to "pravo". A ako svako ima na to pravo, onda ce doci do sprdnje u pravnom sisemu, jer ce SVAKO moci da odbije pismo koje u tom trenutku ne zeli. Mozes i ti sutra da odbijes cirilicu, jer mozes da tvrdis da si je "zaboravio". A pismen si covek.

   Kada se podvuce crta, ako zelis ovo pravo za sebe, onda moras da budes spreman da das to pravo i drugima. Ali ti nisi spreman za to. Ti zelis da u srpskom jeziku postoji samo cirilica, zar ne? E to ne moze.

   Избриши
  5. Овде је све јасно и разлози Бојана Савића стоје чврсто као гранит. Још је човек веома духовито саставио своју жалбу, тако да је право уживање читати је.
   Оно што ви радите јесте да се служите релативизацијом. Ви сте по Уставу равноправни, и ви имате право, итд, итд. Е, па немате га! Ваше право да нешто имате или уживате у нечему је ограничено законима и прописима. То се зове држава, и уређено друштво.
   Ако би се ишло Вашом логиком, онда би свако могао да каже да му је угрожено право да вози 120 на сат тамо где је ограничење 60, и да уђе у авион без карте, и да из продавнице узме шта хоће без плаћања, и да не похађа основну школу, и да хода го у јавности, и да поразбија редом сва стакла у центру града ... Ваше право да радите нешто и будете идеално равноправни са свима другима је у људским заједницама ограничено обичајима, културом, религијом, прописима, законима .... Дакле, нисте у праву. Устав Србије је јасан у погледу службеног језика и ПИСМА, и има да се поштује. Ако Вам се не свиђа тај члан, покрените поступак за његово преиспитивање или укидање по неком основу. До тада морате да га поштујете. Као и споменути судија.

   Избриши
 12. Прво си пронашао да неког дискриминишем, где? Сада налазиш да ја лажем и тврдим да не знам ладиницу, мајке ти, где то пише? До сада си ме оптужио да сам дискриминаор, лажов, а ниси навео ниједан аргумент за то, и ти узимаш право да некоме причаш о демократичности?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne.
   Pomenuo sam diskriminaciju da bih ilustrovao da I JA IMAM PRAVO na isto pravo kao i ti.
   Nisam ja rekao da ti lazes, nego da je na TEBI TERET dokazivanja da ne znas latinicu.

   Избриши
 13. "Bojanova namera da sud odbaci spise na osnovu (lazne) tvrdnje da on ne zna latinicu."
  ово је твој цитат где јасно пише да износим лажну тврдњу!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pravne činjenice s obzirom na funkciju delimo na:

   -pretpostavke - su činjenice koje su realno nastale u stvarnosti, može se dokazati
   -pravna osnova - je bitna pretpostavka za koju se veže postanak, promena ili prestanak subjektivnih prava. Ona je centralna pravna činjenica oko koje se grupiraju sve ostale pravne činjenice.
   -presumpcija - je pravna činjenica koja se smatra dokazanom sve dok se ne dokaže suprotno, iznimka je neoboriva presumpcija kod koje nije dopušteno dokazivati da ne postoji
   -fikcija - je ona činjenica za koju se zna da nije nastala i da nikad neće nastati, ali se uzima kao da je nastala da bi mogao nastati neki pravni odnos

   Избриши
  2. Ako si ti isao u skolu, i znas cirilicu, sud MORA da pretpostavi (i to postaje pravna cinjenica) da ti ZNAS I latinicu.

   Избриши
  3. Извини дечко, али ти си глуп, већ неколико пута сам рекао да немам
   никакав проблем са било чијим правима, ни са твојим да добијаш
   документа на латиници, већ неколико пута ме оптужујеш за ствари које
   немају везе са животом. Већ сам ти рекао уколико ти смета та одреба
   устава покрени иницијативу за промену истог( ето мени смета одредба
   устава којом је забрањено убијати људе, па је опет поштујем).
   Прогласио си ме дискриминатором, лажовом, без иједног аргумента, тако
   да извини, са моје стране не заслужујеш никакво поштовање....

   Избриши
  4. Uh, evo, poceli smo sa "ti si glup". Bas sam se pitao kad ces da me obaspes sa takvim epitetima... Nije ti dugo trebalo. Bravo.

   Ja tebe ne optuzujem ni za sta, samo se smejem tvom pokusaju da oboris spise ako su na latinici, jer tvrdis da ne znas latinicu. To je, sto bi se reklo, ridikulozno.

   Pomenuo sam onda i moje pravo da mi se izdaju spisi i sve drugo na latinici. Ti si se onda pozvao na ustav, pa sam ti onda rekao da je i ta odredba (o "zvanicnom pismu") smesna i da je niko ne prihvata, jer ne moze da se odredi da jedna od dve ravnopravne i standardne stvari bude "zvanicno", a druga ne. Npr. ne moze da se kaze da predsednik moze da bude samo muskarac u ustavu, jer bi se time krsile odredbe o diskriminaciji gradjana.

   Pomenuo si "odredbu ustava kojom je zabranjeno ubijati ljude", i onda bih te samo pitao sledece. Pretpostavi da na vlast dodju malo ludji ljudi, koji donesu novi ustav i u koji stave suprotnu odredbu - da je dozvoljeno ubijati Jevreje. (npr.)
   Da li bi ti postovao tu odredbu ili ne? Ja znam odgovor. Ako si normalan covek - neces postovati takvu odredbu ustava, zato sto u njoj pise nesto sto je nepravo i diskriminisuce.

   Sto se tice proglasavanje tebe lazovom i diskriminatorom - pogresno si razumeo.
   Ja sam rekao da U OCIMA PRAVA - to sto ti tvrdis da ne znas latinicu, a znas cirilicu i isao si u skolu - ne znaci nista. Ti, U OCIMA PRAVA, znas i latinicu, pa makar ti rekao da ne znas i teret dokazivanja je NA TEBI.
   Tako kaze pravo, a ako se tebi to ne svidja, pokreni inicijativu da se promene odredbe o pravnim cinjenicama a narocito o pravnim pretpostavkama.

   Избриши
  5. Уколико прочиташ моју жалбу утврдићеш да сам тражио од суда да ми каже како је то могуће доказати, ево питам и тебе како је то могуће? Молим те одговори ми...

   Избриши
  6. стани човече где ја то тврдим да не знам латиницу? И сад ми реци да
   ниси глуп, нађи било где у тој жалби иједну решеницу где то пише...,
   даље ти дајеш себи за право да оптужујеш некога да је лажов и очекујеш
   поштовање од те особе?

   Избриши
  7. 1) Napisao si "opet primenivši dedukciju(zаključаk dobijen , izveden iz opštih sudovа, zаključivаnje od opšteg kа pojedinаčnom ) dolаzimo do zаključkа dа mi je srpski mаternji jezik, i sаmim tim, ćirilicа je pismo kojim pišem."
   - Zakljucak ti je polovican i time implicitno tvrdis da je se jedino cirilicom sluzis.
   Istina je da, ako si pismen, da znas i cirilicu, ali i latinicu.

   Zasto te je sudija uopste pitao da doneses dokaz da ne znas latinicu, ako ne tvrdis da je ne znas?

   Sudija te je ispravno pitao i trazio da pokazes dokaz da ne znas latinicu. Jer je, opet ispravno, prema pravu, utvrdio pravnu cinjenicu da znas latinicu, jer znas i cirilicu.

   Zatim kazes: "MOJE JE PRAVO, DA DOBIJEM SUDSKE SPISE NA SVOM JEZIKU I SVOM PISMU!"
   I dobio si ga. Na latinici. Jer, srpski jezik, po pravopisu, ali i realnosti, koristi DVA STANDARDNA PISMA. Ako si nesto dobio na latinici (ili na cirilici), dobio si.

   Napisao si "nijedаn dokument koji je pisаn nа lаtinici jа ne čitаm i uglаvnom gа odmаh bаcim".
   Ili zaista ne znas latinicu, ili se pravis da ne znas ili protestujes iz politicko/ideoloskih razloga.
   Da zaista ne znas latinicu, ne bi znao ni cirilicu, tako da to odbacujemo.
   Izgleda onda da se pravis da ne znas latinicu.
   Jer, ako protestujes iz politicko/ideoloskih razloga onda ne mozes samo ti da imas pravo na to, nego i svi, pa i oni koji pisu i koriste latinicu. Ja isto tako mogu da napisem "nijedаn dokument koji je pisаn nа cirilici jа ne čitаm i uglаvnom gа odmаh bаcim".
   Ili mogu da kazem "nijedаn dokument koji koristi akuzativ jа ne čitаm i uglаvnom gа odmаh bаcim"
   Ili sta god vec mi padne na pamet... zato sto "verujem" u moju verziju srpskog jezika (a to je nista drugo nego politicko/ideoloski stav), kao sto ti verujes u verziju srpskom jezika po kojoj je nesto napisano na srpskom jeziku SAMO ako je na cirilici.

   Избриши
 14. а претпоставка није правна чињеница нити може бити, ја претпостављам
  да си ти убио Зорана Ђинђића, па то опет није чињеница..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. O Boze...
   "pretpostavka nije pravna cinjenica niti moze biti"
   Sta da ti kazem... kad sve znas.
   A to sto sam ti dao isecak iz Uvoda u gradjansko pravo si ignorisao?

   Da ponovimo:
   presumpcija - je pravna činjenica koja se smatra dokazanom sve dok se ne dokaže suprotno, iznimka je neoboriva presumpcija kod koje nije dopušteno dokazivati da ne postoji

   Избриши
 15. и где то у мојој жалби пише да ја желим да у српскиом језику постоји ћирилица, превише ствари претпостављаш а ниједну од њих не поткрепљујеш чињеницама које пишу у мојој жалби...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Istina, u zalbi ne pises to. Ali nisam nikada ni rekao da si to napisao u zalbi.
   Ali ubedi me da to ne zelis? Ti smatras da srpski jezik treba da koristi samo cirilicu, zar ne? To je inace van teme tvoje "zalbe".

   Da ponovim zasto smatram da je tvoja zalba smesna.
   1) Zato sto tvrdis da ne znas latinicu, a znas cirilicu.
   2) Zato sto onda svako moze da se pozove na to da ne zna cirilicu/latinicu (zavisi od preferencije), i da tako obustavlja postupke u nedogled.

   Избриши
 16. и још једна ствар, ја нисам покушао да оборим те списе, ја сам их оборио и то радим трећи пут, али ти изгледа ниси у стању да схватиш о чему се овде ради...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Naravno. Zato sto je Srbija zemlja cuda. Sve moze u Srbiji, pa i ovakve gluposti.
   Da si ti prvi koji si uspeo da uradis neku ludost u srpskom pravnom sistemu, bilo bi cudno... Ali nisi.

   Избриши
 17. једно пети пут те питам, где пише да ја не знам латиницу? А кад нешто говорим или пишем јасно се изражавам, иза мојих речи не стоји ништа друго него што пише у тој жалби, то је исто као кад бих ја рекао да ти желиш да у српском језику постоји само латиница иако ти то нигде не говориш. Да ли ти ја пало на памет да ја управо мислим оно што пише у мојој жалби ништа више и ништа мање, и да у мојим речима не треба да тражиш никакво друго значење сем онога које буквално имају.

  ОдговориИзбриши
 18. пресумпција бу увек требало да буде на страни оптуженог...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovde se ne radi o optuzenima nego o pravnim cinjenicama.

   Избриши
  2. Чињеница је и да се латиница учи само у другом разреду основне школе, а да се енглеска абецеда учи у свим разредима до краја школовања па би списи могли бити и на енглеском, а судски тумачи да остану без посла. Чињеница је и то да се не мора научити 100% градива да би се завршила школа и добила диплома, тако да је наведена претпоставка веома оборива. Опасно добра логика, а катастрофално лоша перцепција, погубно је за систем који треба да се дефинише и уреди. Мене занима по ком критеријуму се руководи суд када треба да изабере једно од два "равноправна" писма када припрема списе? Да ли се руководи непознавањем промене језика тастатуре (па како му је подесио мајстор!), или преферира више једно писмо или примењује наизменично, један спис латиница, други ћирилица (као што је у време братства и јединства важило правило за писање писмених састава)?

   Избриши
 19. стварно не знам,питај судију, никад ме није ни питао да ли знам
  латиницу, не знам каква су твоја искуства са судовима, али у оваквим
  случајевима нико те ништа и не пита, процес се одвија преписком! Не
  протестујем ни из политичких ни идеолошких разлога већ законских, не
  знам да ли сам поменуо али устав Србије каже да је званично писмо у
  Србији ћирилица, и могуће је да уколико бих ја пристао на комуникацију
  латиницом могао да будем оптужен за кршење устава, а мени ето нешто
  не пада на памет да то радим, много ми је занимљивије да зајебавам
  судије да их шаљем у студентске клупе, на часове логике итд, ти
  стварно не капираш да је поред моје борбе за то да се у Србији више
  користи ћирилица ( што је истина), ово одлична зајебанција.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pazi, bicu iskren... smatram da ne protestujes iz "zakonskih" razloga, vec bas iz politicko/ideoloskih. Naravno da sam prepoznao da se ti "boris" da u Srbiji bude vise cirilice, ali ovo nije mesto za to. Jednostavno ovim od pravnog sistema pravis sprdnju. Kao da nije dovoljno sve jadno, pa sada treba da pravimo komediju od ovoga i trazimo da sud obara presude iz nevaznog razloga.

   Evo, da te pitam, cisto da bismo vezbali mozak, zamisli hipoteticku situaciju. Ja dobijem prepisku na cirilici.
   S obzirom da je diskriminacija zabranjena i s obzirom da smo mi ravnopravni gradjani, da li bi meni dao pravo da trazim da se i meni izadje u susret i prekine proces jer prepiska nije na mom jeziku i pismu (ja recimo smatram da samo latinicom treba da se pise srpski jezik i smatram da ako nesto nije napisano latinicom - nije ni napisano).
   Ili recimo zahtevam da se koristi ijekavski izgovor u mojoj prepisci, i onda, ako se ne koristi ijekavski, ja trazim da proces stane.
   Komedija, zar ne?

   Избриши
 20. и опетн те питам како је могуће доказати да ја не знам латиницу?

  ОдговориИзбриши
 21. "А опет и ако знам латиницу, као што знам и неколико светских језика, између осталог чак сам учио и персијски језик,могу и на њему да изнесем своје ставове,то не мења чињеницу да је Уставом Републике Србије одређено да је званично писмо у Србији ћирилично, и да суд и адвокат Зоран Павловић морају поштовати тај исти Устав Србије, који је подсетићу вас највиши правни акт једне земље, у овом случају драге наше Србије, коју ја, на моју велику жалост, неизмерно волим. МОЈЕ ЈЕ ПРАВО, ДА ДОБИЈЕМ СУДСКЕ СПИСЕ НА СВОМ ЈЕЗИКУ И СВОМ ПИСМУ!"
  То је цитат из моје жалбе

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma sjajno.
   Onda mogu da slobodno pretpostavim da bi se isto tako borio za MOJE PRAVO da isto tako dobijem spise nekog predmeta na SVOM JEZIKU I PISMU - LATINICOM? Da li sam u pravu?

   Jer, ustav, buduci da je najvisi pravni akt jedne zemlje, propisuje da je diskriminacija zabranjena, a "a narocito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rodenja, veroispovesti, politickog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihickog ili fizickog invaliditeta." (clan 21)

   Dakle, posto je diskriminacija zabranjena NAROCITO po osnovu jezika, onda mozemo pretpostaviti da svako ko izabere da se sluzi LATINICOM treba i mora da ima pravo koje ti potrazujes - da komunicira sa drzavom na SVOM jeziku i pismu (latinici).

   Imajuci to sve u vidu, onda SVAKO moze da protestuje zato sto mu spisi nisu "na njegovom pismu".
   Recimo ako je spis na cirilici, ja mogu da protestujem i zahtevam MOJE pismo - latinicu. Isto i ti, ako je na latinici, ti onda mozes da zahtevas cirilicu.

   Jel tako?

   Избриши
  2. Видиш, мене је тај правни систем држао у истражном затвору 19 дана за нешто што нисам урадио, не знам да ли знаш да се у Србији људи прво стављају у притвор, па се онда траже доказе. Ја сам и тих 19 дана схватио као спрдњу и искористио сам их да се одморим. Свима топло препоручујем боравак у затвору до 20 дана јер се никад у животу нисам тако фино одморио. Али ја сам мала маца јер су са мном у ћелији били и људи који су држани 9 месеци, у једном моменту због реформе правосуђа није имао ко да им суди па су им само продужавали притвор, на крају су сви пуштени без подизања оптужнице. Једном од њих писало је у оптужном предлогу да је крив за праимање мита зато што је, цитирам" узео гаће, чарапе и Смоки" и због тога је био 9 месеци у затвору, и на крају се испоставило да ни за то немају доказе. Дотични су иначе полицајци и сви су враћени на посао. Затим сам имао случај да будем осуђен за дело за које никад нисам оптужен. Значи не за дело које нисам починио већ за дело за које никад нисам ни оптужен. Пошто судију који ме је осудио познајем лично, питао сам га како је то могуће, он ми је одговорио "Шта има везе, жали се", И сад неко очекује да ја тај систем схватим озбиљно.
   Питање твојих права је регулисано законом и Уставом "По уставу из 2006. у службеној употреби у Републици Србији, на целој њеној територији је српски језик и ћирилично писмо, као и у Републици Српској. Службена употреба латинице је регулисана законом и у званичној је службеној употреби у срединама где су присутне мањине које користе латиницу, док у Црној Гори службено писмо као такво не постоји, па се и у службене сврхе равноправно користе оба стандардна писма црногорског, односно српског језика. Устав, и уопште држава, може својим актом одредити који ће језик бити у службеној употреби у државним органима, па самим тим и које ће писмо бити у службеној (административној) употреби. Тако је 2006. уставом ћирилица проглашена службеним писмом државне управе на целој територији Републике."! Ја сам се за своје право да судске списе добијам на ћирилици борио пред судом, и то право остварио (у другом случају сам добио судске списе написане пола на латиници пола на ћирилици, што ни мени никако није јасно како су успели), уколико ти дођеш у такву ситуацију слободно пробај да своје право оствариш пред судом. Ја бих те у томе подржао без икаквог размишљања да није било твојих покушаја да кажеш како је мој став дискриминаторски и чини ми се "јадан". Живимо у 21 веку, сваки народ се бори да сачува свој идентитет, да сачува разноликост и културно баогатсво које постоји, зашто то право ускраћивати мени? Српска Ћирилица јесте писмо које нестаје!Не знам да ли знаш да се неки изумрли језици полако враћају у употребу, да државе финансирају обнављање тих језика. И откуд ти је прва идеја била да поменеш дискриминацију, зашто ниси прво правним аргументима покушао да обориш моје тврдње? А што се тиче дискриминације ја сам верник, православац, прилично активан, увек сам подржао сваког човека који се борио за своје верско право, без обзира којој религији припада или био атеиста, рођени брат ми је атеиста и ја немам никакав проблем са тим, а хвала Богу ни он са мојим верским опредељењем!

   Избриши
  3. Cekaj, covece, niko ne prica o tvojim pritvorskim danima i to je irelevantno za bilo sta.

   Govoris o tome kako da shvatis sistem ozbiljno. Pa to ti pricam i slazem se. Kakav je to sistem koji uopste pripisuje "pismo u sluzbenoj upotrebi", u zemlji u kojoj se govori jezik koji po pravopisu koristi DVA pisma. U svetu postoji samo nekoliko drzava koje propisuju "sluzbena pisma" i to su po pravilu ili autokratije, diktature ili banana drzave.

   Inace, evo, ja tebi priznajem pravo da dobijes spise na cirilici. Pitam te - da li ti priznajes drugima pravo da dobiju spise i na latinici, ako to zatraze?

   Ne bih ulazio u ove tvoje floskule oko toga sto si napisao... oko borbi za ocuvanje identiteta, izumrlim jezicima, vernicima i pravoslavcima, itd... Pitam se samo da li bi isto tako "branio" onu cirilicu pre Vukove cirilice, ili glagoljicu, pre cirilice... Ili je iskljucivo Vukova cirilica - deo srpskog identiteta, a nista drugo, ukljucujuci i latinicu - to nije?

   Ja imam samo problem sa time da se drzava mesa u jezik i pisma. Drzavu cine gradjani. I ti i ja smo jednaki. Ti volis cirilicu, ja volim latinicu. Nije posao drzave da odlucuje kojim cu JA ili TI pismom pisati.
   Tako da je najbolja varijanta ili da se ukine clan ustava koji propisuje "pismo u sluzbenoj upotrebi" ili da se ignorise, kad danas, jer je anahron i diskriminisuci.

   Jos jednom te pitam, a nikako da odgovoris - da li ti priznajes drugima pravo da dobiju spise (ili bilo koje dokumente ili isprave) i na latinici, ako to zatraze?

   Избриши
 22. Изгледа да је међу нама разлика у томе што ја тебе бих подржао у твом захтеву, а ти мене не подржаваш, и ко је онда дискриминатор?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Upravo je obrnuto!
   Ja svima dajem pravo, medjutim ima tu veci problem.
   Ako ti dobijes pravo da ti se izdaju spisi na cirilici, onda moram i ja da imam pravo da mi se izdaju spisi na latinici, zar ne?
   Medjutim, ti se uvek pozivas na diskriminatorski clan ustava, koji propisuje "sluzbeno pismo" (jedno, od dva standardna pisma), i ne samo to, nego ti i podrzavas taj clan.
   Kako onda da budemo ravnopravni, kada ti zelis da imas pravo na SVOJE pismo, a podrzavas clan ustava koji meni ne da pravo na MOJE pismo - latinicu.

   Избриши
 23. У Правопису српског језика лепо пише да је Устав одлично написан (https://picasaweb.google.com/Darko.Babich/2010?authuser=0&feat=directlink).

  Толико о томе како је Устав у нескладу са Правописом.

  ОдговориИзбриши
 24. Ja se izvinjavam, a gde to tako pise?

  Moras da razumes da je pravopis jedna stvar, a potpuno ustav druga stvar.

  Pravopis "odredjuje", izmedju ostalog, pismo ili pisma koja su u upotrebi u jednom jeziku, a ustav, i retko gde, moze da odredi "pismo u sluzbenoj upotrebi".

  Dakle, ustav ne odredjuje pismo u privatnoj upotrebi, niti zabranjuje druga pisma, nego samo odredjuje (po meni nepravo i diskriminisuce) samo jedno, od dva standardna. Pravopis je taj koji odredjuje pisma jezika, i pravopis srpskog jezika odredjuje i kaze da su danas i cirilica i latinica standardna pisma srpskog jezika.

  Takodje, postoje nekoliko pravopisa. Stvar je u tome da je za jezik odgovorna "struka" i autoritet nauke, a ne drzava.
  Cak i u jednoj Francuskoj, koja se "bori za ocuvanje jezika", autoritet za jezik je L'Académie française, a ne drzava, i jedino "deluje" autoritetom.
  "The body has the task of acting as an official authority on the language; it is charged with publishing an official dictionary of the language. Its rulings, however, are only advisory; not binding on either the public or the government."
  Odluke Akademije su savetodavne.
  Isto je i u drugim zemljama.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  2. Друга и трећа реченица на страници https://picasaweb.google.com/lh/photo/hRs6YtNy9fHxoyvL0OVTs9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink .

   Трећа реченица у којој се каже да је ћирилица оправдано фаворизована у службеној употреби, а истовремено путем фусноте читаоца упућује да прочита члан 10. Устава.

   Другим речима - Правопис нема никаквог приговора на Устав.

   На крају крајева тај исти Правопис мени забрањује да српски језик записујем на арапском писму (нешто више о томе на вези: http://www.youtube.com/watch?v=vRKRliTte08). И поред тога ја се трудим да поштујем све одребе које правопис прописује.

   Само је правопис Матице српске релевантан. На основу њега се заснива просветна настава из српског језика. Сви остали правописи немају благослов Министарства просвете. Такође, струка нема ништа мање другачији став, а он гласи: Сви правописи осими "матичиног" јесу приватни правописи.

   Избриши
 25. Уколико су пажљиво читао моје постове видео би да ја то твоје подржавам, држава мора регулисати употребу и писма и језика који су у званичној употреби, то је ваљда јасно. По новом правопису српског језика, колико ја знам, латиница се не сматра српским писмом. То је реч струке. И служиш се изузетно грубим речима "флоскуле", и сл. да би о некоме судио ту особу пре свега мораш познавати.Ти тај члан устава сматраш дискриминаторским, је не, и колико видим ми своја мишљења нећемо променити. Уколико чак и струка тренутно каже да су у српском језику оба писма у употреби ја ћу се залагати да преовлада мишљење да ћирилица треба да буде једино писмо у српском језику, из простог разлога јер сматрам да је лепше писмо.Уколико би закон говорио другачије ја бих то морао поштовати. И опет ти кажем уколико ти смета тај члан Устава слободно покрени иницијативу за његову промену, ја те апсолутно у томе нећу спречавати.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pa nije jasno. Drzava ne mora da regulise upotrebu i pisma i jezika koji su u zvanicnoj upotrebi.
   Postoje gomila drzava (obicno najprogresivnijih na svetu) koje ne regulisu cak ni zvanican jezik (Amerika, Britanija...) a kamoli "zvanicno pismo".

   Takodje, logicno je da ne moze da samo bude jedno pismo "u sluzbenoj upotrebi", a drugo ne, u situaciji kada jedan jezik ima dva standardna pisma. To jednostavno nije pravicno, a ako nije pravicno, ljudi nece primenjivati nepravicne zakone.
   Latinica je u srpskom jeziku od pocetka 19. veka, cak je i u Kraljevini SHS, i Jugoslaviji imala status zvancnog pisma.

   Ja ti pokazah isecak iz novog pravopisa, gde pise da je latinica jedno od dva standardna pisma srpskog jezika, a ti odgovaras "po novom pravopisu, koliko ja znam, latinica se ne smatra srpskim pismom". Mislim, sta reci na to? Ti nesto vidis, jer tako ZELIS da vidis.

   Evo, ponovo: http://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_jezik#Pisma
   "Po pravopisu koji se danas koristi u Srbiji, ćirilica i latinica su ravnopravna pisma u upotrebi. Po ustavu iz 2006. u službenoj upotrebi u Republici Srbiji je srpski jezik i ćirilično pismo, a isto je i u Republici Srpskoj, dok su u Crnoj Gori u zvaničnoj upotrebi i ćirilica i latinica. Što se tiče dileme da li je nov ustav Republike Srbije propisao da je jedino pismo srpskog jezika ćirilica - nije. Ustav, i uopšte država može svojim aktom da odredi koji će jezik biti u službenoj upotrebi i razume se, ako taj jezik ima više pisama, koje će pismo biti u službenoj upotrebi. To znači da država određuje pismo zvanične korespondencije. Tako je i nov ustav odredio koje se pismo može u zvaničnim stvarima koristiti, a ne koje pismo je pismo srpskog jezika. Aktualna pisma srpskog jezika su, kao i do sada, ćirilica i latinica."

   Dalje, buduci da smo ti i ja ravnopravni gradjani, onda vidis, kao sto ti kazes da "ces se zalagati da cirilica bude jedino pismo u srpskom jeziku", tako cu se ja zalagati da oba pisma ostanu standardna pisma u srpskom jeziku.

   Sta se tebe tice kojim cu JA pismom da pisem i koje ja pismo zelim da koristim kada drzava komunicira sa mnom? U nekom od prethodnih postova si ti mene pitao sta se mene tice da li ces ti da dobijes spise na cirilici. A ja sam sve to gore pisao da bih pokazao da ti u stvari ne zelis da TI dobije spise na cirilici, vec da zabranis drugima da dobiju spise na latinici, ako to zele. Ti zelis da samo ti imas pravo na SVOJE pismo, a da drugi ljudi nemaju to pravo (ljudi koji koriste latinicu u srpskom jeziku)

   I to je ono o cemu pisem sve vreme... Da ti imas politicko ideoloski razloge za ovo sto radis. A ti razlozi su cudni. Tebe ne interesuje kompromis i sloboda ljudi da izaberu SAMI sta zele, vec TI zelis da SVIMA nametnes SVOJ stav, zelju i misljenje, a to je da srpski jezik treba da se pise samo cirilicom.

   Dalje, ti smatras da je cirilica lepse pismo, ali ja smatram da je ruzno i da je latinica lepse pismo. Vidis, sve su to subjektivna misljenja, ali ti zelis da DRUGIMA nametnes svoje subjektivno misljenje i svoje zelje.

   Vidis, ti se krijes iza clana ustava koji je diskriminatorski i kao trazis od mene da ja pokrenem inicijativu za njegovo menjanje. Pravo pitanje je: da li bi ti podrzao da se taj clan ukine, kako bi mi bili ravnopravni, i "de jure"? Sto znaci da oboje imamo isto pravo - pravo na SVOJE pismo?
   Ili i dalje podrzavas clan ustava koji SAMO TEBI daje to pravo, a meni ne?

   I onda se bunis kada kazem da se slazes sa diskriminatorskim zakonima, itd..

   Избриши
  2. Не могу да верујем да си цитираo Википедију на српскохрватском језику.

   Боље ти је да читаш Правопис српског језика у издању Матице српске који је оправдана фаворизација ћирилице у службеној употреби. Чак се за такав став даје образложење.

   Знам да теби неће ово бити драгo, али у овом писанију је учествовао Иван Клајн https://picasaweb.google.com/Darko.Babich/2010?authuser=0&feat=directlink

   Позиваш се на правопис, а он те демантује.

   Избриши
 26. не. већ једноставно не верујем интернету пошто сам и сам упућен на проналажење података на нету, до сада сам се превише пута сусрео са погрешним подацима, Најновији правописни речник српског језика сам поклонио библиотеци па на жалост не могу да погледам шта у њему пише о датој материји. А држава мора регулисати употребу писма из простог разлога што ја могу да измислим своје писмо и да се њиме служим, иако не постоји нико други који га зна, и да тврдим да је то законски прихватљиво, иако нигде не постоји. Човече откуд ти уопште у свему овоме, откуд ти иједног момента идеја да ја теби желим нешто да забраним, одакле ти уопште идеја да си ти битан у мом животу, да ли ти је иједном пало на памет да је ово индивидуални чин, који се тиче само, али апсолутно само мене, и уколико пажљивије прочиташ моју жалбу не помиње се ниједан други грађанин сем оних који су укључени у овај поступак. Одакле ти уопште идеја да си ти или било ко други битни у мом животу да бих ја вама нешто забрањивао, што се мене тиче можеш да дубиш на глави, да лајеш на звезде уколико те то чини ја апсолутно немам ништа против, штавише увек сам волео ексцентричне људе. Можеш да пишеш клингонским језиком, али закон и устав се морају поштовати зато да би постојао било какав ред у овој и било којој другој земљи. Молим те немој више писати "флоскуле" о дискриминацији, зато што оне просто не стоје, ја тебе апсолутно ничим не дискриминишем нити ми пада на памет!

  ОдговориИзбриши
 27. и не кријем се иза Устава, ја сам гласао за њега, један од главних разлога је управо ћирилично писмо, могу да ти набројим и остале разлоге због кога сам гласао за устав...Поменуо си Краљевину СХС и да је тада латиница била у употреби, та држава нити њене наследнице у виду разних Југославија не постоје, и мени је драго због тога. То је била тотално другачија држава! уколико је то оријентир шта је постојало у Краљевини СХС, онда хајде да вратимо монархију, ја ћу то апсолутно подржати!

  ОдговориИзбриши
 28. а шта је лоше у томе што ја покушавам да наметнем своје мишљење? Ваљда је то природно?Молим те одговори ми, све политичке партије имају за циљ да наметну своје ставове, сваки научник има исти тај циљ. Никола Тесла се борио да наметне своје мишљење да је наизменична струја практичније од једносмерне и јел'има ту нешто лоше? Ако ти смета Тесла, ту је Никола Коперник који се трудио да наметне хелиоцентрични систем...

  ОдговориИзбриши
 29. све твоје писаније је уствари увредљиво и дискриминаторско, извлачиш закључке из онога што не пише у жалби. Да ли ти иједном пала на памет проста чињеница да ја желим једну ствар коју сам написао, да ЈА добијам суске списе на свом језику и свом писму! Латиницу не сматрам својим писмом, и просто! Где се ту помињеш ти или било ко други?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. 1) Ne verujes internetu... OK. Veruj onda u ono sto zelis da verujes. Kada budes procitao da u pravopisu pise da su oba pisma standardna pisma srpskog jezika, onda ce valjda biti jasnije. Ali cak i da ne mozes da pronadjes pravopis, dovoljno je da se okrenes oko sebe i videces svuda oko sebe - latinicu.

   2) Drzava ne mora (cak i ne treba) da regulise upotrebu pisma. Ako ti izmislis svoje pisme i njime se sluzis, to je tvoj problem. Niko te nece razumeti.
   Drzava moze samo da kaze da je JEZIK (a i to ne mora) u sluzbenoj upotrebi, i da to bude dovoljno. Neke drzave cak ni to ne propisuju, jer se podrazumeva koji je jezik zvanican, tj. koji se koristi za korespodenciju sa drzavom.
   Medjutim, koristeci tvoju logiku, onda je potrebno da drzava regulise i gramatiku, sintaksu, leksiku, itd... i da ona recimo ako neko napise na dokumentu "bio sam u Nis" - drzava odbije takav dokument, jer nije koriscena "sluzbena gramatika" ("Bio sam u Nisu"). Ili slicno, ako koristi neke reci koje nisu "sluzbene". Mislim, gde je kraj tome?

   3) Otkud ja ovde? Pa rekao sam ti nekoliko puta. Tu sam da ti razotkrijem da se ovde ne radi niokakvom tvom "pravu" na TVOJ jezik i pismo, nego da ti zelis da samo ti imas "pravo" na svoj jezik i pismo, a da to isto pravo ne das drugome. Pitao sam te nekoliko puta da li imas problem da drugi gradjani dobiju PRAVO (koje TI zelis za sebe) i da mogu da odluce kojim pismom zele da drzava sa njima korespondira, ali si uvek odgovoris "po ustavu je cirilica zvanicno pismo". Ali nisam te to pitao. Pitam te da li svaki gradjanin Srbije moze i treba da ima isto pravo koje ti trazis za sebe - pravo na SVOJE PISMO? (pri tome ti ne odlucujes o tome, nego taj gradjanin)

   Pises o sebi i to je ok. Medjutim, ti trazis za sebe pravo, ali istim cinom ne dajes meni to isto pravo. E zato sam reagovao. I zato kazem da ne treba da dobijes to pravo, ako ga ni ja nemam.

   4) Sto se tice toga da si glasao za taj ustav, to je tvoja stvar. Ja nisam glasao.
   Takodje, da ti ilustrovao situaciju, posluzicu se jednim primerom iz istorije... Doduse malo okrutnim.
   Stavi se u poziciju Jevrejina u Nemackoj 1942.
   I sad, Jevrejin kaze "Zelim prava. Na zivot, na rad, na odmor, na obrazovanje, itd..."
   A ti kazes "Ali zakon kaze da samo Nemci imaju pravo na zivot, na rad, na odmor, na obrazovanje..."
   I iz tvog ugla je sve OK, jer je sve po zakonu, jel da?
   Medjutim, svestan si itekako da nije sve OK, jer, cak iako JESTE sve to po zakonu, to nije OK po pravdi, po pravicnosti, po moralu, itd.

   E isto to primeni na nas slucaj oko pisama.
   Istina, po ustavu je samo cirilica "sluzbeno pismo". Ali to nije u redu po pravdi, po pravicnosti, po moralu. Jer ispada da samo TI koji se sluzis cirilicom imas pravo na svoje pismo, a ja, koji se sluzim latinicom, nemam pravo na SVOJE pismo (latinicu). Jos cudnije je da cak i pripadnik nacionalne manjine ima pravo na SVOJE pismo (drzava Srbija nigde ne odredjuje recimo pismo za madjarski jezik), Srbin koji se sluzi cirilicom isto ima pravo na SVOJE pismo. A Srbin koji se sluzi latinicom - NEMA pravo na SVOJE pismo (latinicu).
   I ti si glasao za takav ustav? Pa kako onda nisi diskriminator, ako se slazes sa tim da TI imas jedno pravo, a meni to ISTO pravo - ne das.

   Избриши
  2. 5) Pomenuo sam Kraljevine SHS i Jugoslaviju da bih ti pokazao da je latinica zvanicno u nasem jeziku odavno, jos malo i 100 godina... I tu je da ostane. To je realnost.

   6) Sto se nametanja tvog misljenja tice, to je divan stav...
   Cuj, ti mozes da agitujes javno, privatno, kako god hoces - da mi napustimo latinicu i samo se sluzimo cirilicom. To je legitimo. Ali da mi nameces svoje subjektivno misljenje, da mi treba da koristimo samo cirilicu "zato sto ti je cirilica lepse pismo", izvini, ali to je nonsens.
   Zamisli da dodje politicka partija koja donese zakon o sluzbenom koriscenju desne ruke (a ti si levak). Jel bi ti to postovao? Da li bi smatrao da je to normalno?
   Zadatak drzave je da napravi SVIM gradjanima koji u njoj zive, pristojan zivot, kompromis, razvoj, progres, puteve, penzije, itd, itd, itd... ali nije zadatak drzave da se obracunava sa ljudima koji su izabrali da se sluze latinicom, ili da se sluze levom rukom. To NIJE ZADATAK DRZAVE.
   Jer da jeste, onda ne treba da se zaustavljamo tu. Onda treba da donosimo zakone o sluzbenoj odeci (narodna nosnja), sluzbenim padezima, sluzbenom zevanju, sluzbenom hodu, itd, itd... i da namece ljudima da, kada korespondiraju sa drzavom, moraju da se oduku u narodnu nosnju i da hodaju sa razmaknutim nogama, recimo.
   Siguran sam da se ne bi slozio sa time.


   7) Sto se tice tvoje zalbe, ajde da ponovim ponovo... ne znam koliko je tesko da se to razume. Evo, da razlucim, za lakse razumevanje.
   - Ti trazis jedno pravo.
   - To pravo se zove - pravo na svoj jezik i pismo (tako si ga nazvao u zalbi)
   - Ti si se pozvao na clan ustava koji definise samo jedno od dva standardna pisma kao "sluzbeno", a drugo standardno pismo (latinicu) ne.
   - Taj clan ustava je diskriminisuci, jer daje samo jednoj grupi ljudi pravo da se sluzbeno koriste SVOJIM pismom, a drugoj grupi ljudi ne daje to isto pravo.
   - Ti ne das drugim ljudima da imaju isto to pravo, koje i sam trazis
   Razlog zasto sam ja pisao ovih dana ovde je da pokazem tebi i svima da nije u pitanju trazenje prava, nego politikanstvo, sa tvoje strane. I to diskriminatorsko.

   Dalje, ako ti kazes da "ne smatras latinicu svojim pismom", ti ili se zezas, ili pokusavas da sprovodis neke svoje ideolosko/politikanske stavove.
   Sad znam da ces da se uvredis sto sam rekao da se zezas, ali objasnio sam ti da ako znas cirilicu koja se koristi u srpskom jeziku, iz pravnog ugla se smatra da znas i latinicu, sem ako ne mozes da dokazes suprotno. Dakle, to sto ti "smatras" da latinica nije tvoje pismo je onda nista drugo nego ideolosko/politicki stav.
   Mozes da kazes isto tako da TI ne smatras da je ijekavica srpska, ili da je neki dijaletak ili akcenat ne-srpski.
   Ali, moras da razumes da se ne pitas TI. (niti ja). Pitaju se jezicki autoriteti, naucnici, strucnjaci, lingvisti... i REALNOST.
   A sve to gore navedeno kaze da je ipak latinica - pismo koje se koristi u srpskom jeziku.

   Избриши
 30. 1. Око себе ћеш видети и доста енглеског језика, па се он не може сматрати званичним.
  2. Што се тиче граматике и то држава регулише тако што се у закону позива на правописна правила. У земљи као што је Србији која се налази на почетку свог стварања са тотално изгубљеним реперима за било шта држава мора регулисти и такве ствари.
  3. Научи да читаш! Ако пажљиво прочиташ моје постове утврдићеш више пута да сам рекао да подржавам твоје право да добијаш списе на латиници.
  4. Наравно да не бих поштовао тај устав, штавише борио бих се против њега свим средствима. Да ли би нпр. ти био задовољан уколико би у Уставу писало да је дозвољено и убијати и не убијати Јевреје! Ако ћемо да следимо твоју логику може и такав пример да се употреби.
  Уколико држава тј. њени грађани одлуче да желе да званично писмо у Србији буде ћирилица или глагољица или клинасто писмо, и већина грађана гласа за то, то се не може сматрати дискриминацијом. По твојој логици ја сам дискриминасан зато што је Демократска странка у власти а ја нисам гласао за њу.

  5. Опет схвати та земаља се звала Краљевина СХС а садашња се зове Србија, између те две ствари постоји огромна разлика.
  6. Наравно да не бих, али зашто нам онда држава намеће да возимо десном страном пута? То што ти причаш је обично карикирање, по твојој логици држава не би требало да уређује ниједну област друштва. Правила се уводе из простог разлога, да би се спречио хаос.
  7. То питање је питање правописа и закона, опет понављам стоти пут, држава има право та питања да регулише законом и уставом. Као што има право да регулише правила у саобраћају или клању свиња или нуклеарној технологији. СТОТИ ПУТ ТЕ ПИТАМ ГДЕ ЈА ТО НЕКОМЕ НЕШТО БРАНИМ?
  Латиницу не сматрам својим писмом и ту нема никаве политике и идеологије то је мој приватни став на који ваљда имам право. Тачно је да се делимично зезам, зезам се са судовима, зезам полицију, зезам политичаре, јер када би их схватао озбиљно полудео бих.То радим и приватно не само на блогу.Не знам да ли си приметио али име овог блога је Смешна Страна Српске Стварности, на њему можеш наћи и текстове писане латиницом, које сам ја писао. Ако те занима разлог за то открићу ти, врло је прост , био сам лењ. Колико видиш и сви твоји коментари су писани латиницом па се слободно објављују.Што се тиче реалности, око нас су и гладни, сиромашни, понижени људи, корумпирана елита, неефикасно правосуђе, па је то реалност против које се борим колико могу.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. 1) Ono u cemu ti gresis je u nerazumevanju dve odvojene stvari: (1) zvanicna pisma JEZIKA i (2) zvanicna pisma DRZAVE. Zvanicna pisma srpskog jezika su cirilica i latinica (po pravopisu i realnosti) , a zvanicno pismo drzave Srbije je samo cirilica. To je inace i problem.

   2)Ja se izvinjavam, ali gde se to drzava "u zakonu poziva na pravopisna pravila"? O cemu ti pricas? Kakav zakon? Ne postoji nijedan zakon koji se "poziva na pravopisna pravila". A sad si sebi uskocio u usta. Znaci, ti kazes da se drzava poziva na pravopisna pravila, a u pravopisu srpskog jezika pise da srpski jezik ima DVA standardna pisma. Pa to znaci da po tom tvom (hipotetickom) zakonu, drzava, pozivajuci se na pravopis - priznaje da je i latinica zvanicna!
   Takodje, da takav zakon postoji, to bi znacili da ako neko napise nesto gramaticki pogresno - da onda mozes da oboris predmet zbog toga. Ma kako da ne!

   3) Podrzavas da ja dobijem spise na latinici? A cekaj, kako podrzavas to, ako podrzavas da samo cirilica bude pismo "u sluzbenoj upotrebi"???

   4) Pa upravo se o tome i radi - ja ne podrzavam ustav koji meni ne daje ista prava kao i drugim gradjanima. Takodje mi smanjuje prava dostignuta prava.
   Ja naravno ne bih bio zadovoljan kada bi bilo dozvoljeno i ubijati i ne ubijati Jevreje, ali to nije dobra analogija. Ja sam ti primer sa Jevrejima dao samo da ilustrujem poentu - da nije dovoljno da nesto pise u zakonu ili ustavu da bi moralo da se postuje.
   Mogao sam da ti dam primer "nacionalnog odela" - zamisli da pise u ustavu da gradjani moraju da nose zelena odela i da smesno hodaju. To niko ne bi postovao, IAKO pise u ustavu. E to je poenta.
   U demokratiji, vecina ne moze da menja ili ukida ljudska i manjinska prava. A pitanja jezika i pisma spadaju u ljudska prava. Takodje, vecina ne moze da diskriminise manjinu. To sto ti pricas da "ako vecina gradjana odluce da zele da zvanicno pismo bude cirilica ili glagoljica ili klinasto pismo" da se to ne moze smatrati diskriminacijom nije ono sto ja pricam.
   Ako svi znamo da srpski jezik koristi DVA standardna pisma, onda ne moze da se ozvanici SAMO JEDNO, a drugo da nema isti status, samo zato sto je skupstina tako izglasala. Mi, gradjani koji se sluzimo ZVANICNIM jezikom - srpskim, imamo pravo da koristi BILO KOJI OD DVA standardna pisma.

   5) Srbija je pravni naslednik i Kraljevine SHS, i Jugoslavije, itd... To je deo nase istorije i ako je u Jugoslavijama latinica bila zvanicna 80 godina, onda je to cinjenica, pa makar se ova teritorija zvala Jugoslavija, Srbija, Srbija i Crna Gora, itd...

   Избриши
  2. 6) Ne. Drzava naravno treba da uredjuje neke (ne sve) oblasti ali recimo nema sta da trazi u oblasti jezika i pisama jer je to oblast drustva, a ne drzave (tim pitanjima se bave naucnici, autoriteti, i svi drugi gradjani). I ne sme da umanjuje ljudska i manjinska prava.
   Zato sam ti ilustrovao sa pitanjima za koje smatram da drzava ne treba da se bavi - nametanje "sluzbenog odela", "sluzbenog hoda", "sluzbenih padeza", "sluzbene visine zvuka", "sluzbenih carapa", itd.
   Razumes - neke stvari drzava moze da regulise, a nene NE. E pitanja jezika i pisma drzava ne treba da regulise, a narocito ne ovako.

   Takodje, 80 godina nije postojao nikakav "haos", i eto sada drzava ulazi da "spreci haos"... Ma da. A da nije u pitanju samo idologija nekih gradjana Srbije koji jednostavno zele da sve bude na cirilici, jer jednostavno tako zele. Naravno da je tako. U pitanju nije nikakvo regulisanje zarad sprecavanja haosa, jer haosa nema. U pitanju je iskljucivo politicka ideologija i nista drugo.

   7) Pravopis i zakon su dve odvojene stvari (vidi tacku 1). Pravopis (pravila koja nauka donosi, a NE drzava) regulisu jezicka pravila, pisma, itd...
   Drzava eventualno ima prava da kaze "srpski jezik je sluzbeni jezik" i to je to. A posto pravopis odredjuje koja pisma koristi srpski jezik, onda je sve jasno. Takodje, pravopis je dinamican, jezik je dinamican. Sve se brzo menja, dolaze nova pravila, odlaze stara, itd. To su sve pitanja za jezicke autoritete i nauku. Oni donose pravopis. Drzava - ne.

   Pitas me - gde ti to nekome nesto branis? Pa rekao sam ti - branis nama koji zelimo da se sluzimo latinicom pravo na latinicu kao pismo "u sluzbene svrhe".

   Ponovo, to sto TI imas stav da latinica "ne smatras" svojim pismom je - politicko-ideoloski stav. CINJENICA jeste da je latinica nase pismo. A to sto ti "smatras" da ta cinjenica nije tacna i jer nije po tvojoj zelji, to apsolutno ne negira da ta cinjenica postoji, i da je latinica i dalje nase pismo.
   Niko ti ne negira da imas stav oko tog pitanja, kao i oko drugih pitanja, ali to je kao kada bi ti imao stav (nemoj da se naljutis, ovo je samo primer) da Romi ne treba da imaju pravo na obrazovanje u Srbiji. Iako ti imas stav oko toga, to je ipak nesto sto spada u ljudska prava, i niciji stav ne moze da umanji ljudska i manjinska prava drugih ljudi...

   Sto se tice tvog bloga, samo napred. Tu te podrzavam.
   I treba zezati vlast, politicare, sudove, itd. Za to i treba da postoje gradjani, a i vlast mora da bude uvek kritikovana i da prihvati kritiku, uvek.

   Избриши
 31. Не знам да ли би ти нешто значио пример који се мени допада, у мојој општини су сви путокази написани и ћирилицом и латиницом, с тим да увек иде прво ћирилица...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Odlicno.
   Da se ja pitam, SVE bi trebalo da bude ispisano i cirilicom i latinicom i engleskim jezikom.

   Time bi mi, kao zemlja koja ima zelju da postane normalna, ali i zemlja koja zeli da bude kulturno velika, omogucila svima koji u nju dolaze, da se osecaju "kao kod svoje kuce"
   Nama je u interesu da kod nas dolaze i stranci, ali i "bivsa braca", da trose pare, da kulturoloski uticemo, da oni kupuju nase knjige, gledaju nase tv stanice, citaju nase casopise, itd, itd...
   Ali problem je sto ljudi ne vide tu dimenziju. Ako sve cirilizujemo, takodje gubimo mogucnost da budemo veliki i da nas prihvate drugi. Gubimo mogucnost uticanja na druge.

   Избриши
 32. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 33. Проучи мало законе Србије који проучавају ову област па онда коментариши. Србија јесте наследник Краљевине СХС али то не значи ништа, та држава је била монархија ова није, како то?Стечено право ти нико не може одузети, тако ни теби не могу одузети право на писање латиницом. Питање интезитета уплитања државе у било коју област јесте дискутабилно, ту нам се мишљења разликују, колико год ти сматрао да она нема ту шта да тражи, ја сматрам да има.Као што ти очекујеш да ја поштујем твоје мишљење, и ја очекујем да ти поштујеш моје.Поменуо сам регулисање саобраћаја, откуд држави право да то регулише? То је пример аналоган твом о зеленим оделима. Ти имаш право да не поштујеш Устав који сматраш дискриминаторским, могуће је да ћеш за то сносити последице, али то је цена коју свако од нас свесно бира. Ја сам нпр. одлучио да не плаћам порез, зато што се држава понаша дискриминаторски, ових дана је била актуелна та тема, ко га све не плаћа па нећу ни ја. Ја знам да ћу због тога имати проблеме, али то је мој избор и цена коју пристајем да платим.Поменуо си да у демократији нико не може да смањује нечија права,нико теби није смањио право тиме што је регулисао питање писма, или било чега,ти увек можеш да се позовеш на стечено право, и уколико је правни систем иоле нормалан(по мом искуству није)он то право теби не може ускратити. А што се тиче ускраћивања стечених права, цела Србија множе да се буни,али то је преширока тема!Опет се вратим на Краља(згодан ми за поређење), њему онда нико није смео да ускрати право да буде краљ. Разлика међу нама је у томе што ти сматраш да држава не сме да се меша у питање писма а ја мислим да је изузетно важна ствар што је уставом регулисано да ћирилица буде званично писмо, али колико видим ни ти ни ја нећемо променити мишљење(за себе сам сигуран), боље онда да прекинемо ову полемику јер не води ничему...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Blago meni, pa ja jesam proucio zakone itekako. Samo mi se cini da ti nisi bas vican pravu...
   Srbija je bila deo raznih drzava, i zakoni koji su postojali u tim drzavama su deo pravne bastine Srbije. To sto je bila nekada monarhija a sada je republika je irelevantno.

   Steceno pravo mi je drzava srbija oduzela. Cak je i Venecijanska komisija to zakljucila:

   Strazbur, 19. mart 2007.
   Mišljenje br. 405/2006
   CDL-AD(2007)004
   Or. engl.
   EVROPSKA KOMISIJA ZA DEMOKRATIJU PUTEM PRAVA (VENECIJANSKA KOMISIJA)

   MIŠLJENJE O USTAVU SRBIJE

   usvojeno od strane Komisije na 70. plenarnoj sednici (Venecija, 17-18. mart 2007.)
   na osnovu komentara
   G-dina C. GRABENWARTER (clan, Austrija)
   G-dina J. JOWELL (clan, Ujedinjeno Kraljevstvo)
   G-de H. SUCHOCKA (clan, Poljska)
   G-dina K. TUORI (clan, Finska)
   G-dina J. VELAERS (clan, Belgija)

   Mišljenje oko člana 10 ustava Srbije:

   Član 10. – Jezik i pismo
   12. Prema ovom članu u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo. Upadljivo je da u poredjenju sa Ustavom iz 1990. godine postoji umanjenje zaštite prava na jezik manjina, jer je u članu 8. tog ustava izričito bilo predvidjeno da je latinično pismo takodje “u službenoj upotrebi na način utvrdjen zakonom.”
   Kako proizilazi iz člana 14., 18.2, i 75. do 81. ustava, jasna je namera zakonodavca da se prava manjina zaštite na ustavnom nivou.

   Stoga Venecijanskoj komisiji nije jasno iz kojih razloga se zakonom zašticena upotreba latiničnog pisma, koje većina manjina radije koristi, više ne spominje izričito u Ustavu.
   To je još više začudujuce jer se prema clanu 20.2. ustava dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može umanjivati.

   Избриши
  2. Kao sto vidis, i Venecijanskoj komisiji nije jasno zasto se umanjilo pravo gradjana da koriste i latinicu "u sluzbene svrhe", kada je ranije to eksplicitno bilo moguce.

   Sto se tice tvog "misljenja" da ti smatras da drzava ima sta da trazi u pitanju jezika i pisma, nemam nista drugo da dodam nego da te samo podsetim da su ljudska i manjinska prava "starija" od zakona i ustava, te da nijedna vecina ne moze to da promeni. Srbija je takodje potpisnica raznih konvencija koje su deo srpskog pravnog sistema, a koje stite ljudska i manjinska prava gradjana, i Srbija jednostavno ne moze da umanjuje prava koja gradjani Srbije vec imaju...

   Regulisanje saobracaja i ljudska i manjinska prava nemaju veze jedno sa drugim, te ne treba to mesati, niti cu da to komentarisem.
   Necu snositi nikakve posledice sto ne postujem diskriminatorski clan ustava koji tebe stavlja u povlasceniji polozaj od mene.

   Slazem se da treba da prekinemo polemiku, jer ne vodi nikuda. Ja sam izneo sta sam izneo, ti veruj ili ne u sta god hoces ili neces i to ti je to.
   A mi, koji zelimo da pisemo i koristimo latinicu u sluzbene svrhe cemo to i dalje da radimo... Ti trazi da se tebi omoguci cirilica, a podrzavaj clan ustava kojim ja ne mogu da dobijem isto pravo kao i ti... Isto tako "smatraj" da latinica nije tvoje pismo, ali mi ne daj pravo da ja recimo smatram da cirilica nije moje pismo...
   Itd, itd, itd... I opet, mi koji zelimo latinicu - nastavljamo sa koriscenjem iste...

   Избриши
 34. и још једно питање...Поменуо си развијене земље, који то светски језик, сем неколико балканских има два писма?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Evo nekoliko primera:

   srpski - cirilica, latinica
   kirgistanski - cirilica, latinica
   moldavski - cirilica, latinica
   azeri - cirilica, latinica
   mongolski - cirilica, uighur
   jermenski - istocno i zapadno jermensko pismo
   turkmenistanski - cirilica, latinica
   tadzihistanski - cirilica, latinica (nekad arabica)
   kurdski - cirilica, latinica i arabica
   kazahtanski - cirilica, arabica
   japanski - hiragana, katakana i kandzi
   korejski ima dva pisma
   kineski ima dva: tradicionalno i pojednostavljeno.
   nemacki ima dva: goticu i latinicu.

   Избриши
 35. Готика се не користи од 1942-е
  Молдавски користи латиницу, а ћирилица се користи у Придњестровљу, сецесионистичкој области настањеној углавном Русима и Украјинцима, која је прогласила независност 1990-е!
  Киргиски од 1940-е се користи само ћирилица у Киргистану
  Јапански и кинески користе више писама али та писма су јако специфична!
  Остале нисам анализирао, али погледај само које земље су на списку, какво је стање у њима, на твом списку нема ни енглеског, ни француског ни шпанског...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ah, sada mi dajes objasnjenja i razloge...
   - Gotica (ne gotika) se koristi i dan danas. ZVANICNO se ne koristi, od kada su je Nacisti zabranili (a prvo intenzivno koristili). I dalje se koristi u Nemackoj, npr u nekim novinama i magazinima, na tablama za imena ulica, itd.
   - Kakve veze ima gde se koristi moldavski, ako se zaista koristi? Za sve postoje NEKI razlozi, ali je cinjenica da se koriste dva pisma. I za koriscenje latinice i cirilice u srpskom jeziku postoje NEKI razlozi, ali to ne menja cinjenicno stanje da se ta pisma - koriste.
   - Kirgiski se ne koristi samo u Kirgistanu. Cak se u Xiangu-u (u Kini) koristi i arapsko pismo za kirgiski jezik.
   - Japanski i kineski koriste "jako specificna pisma"? Pa sta? CINJENICA je da japanski jezik koristi najmanje 3 pisma. Cak koriste i latinicu. Kao i kineski.

   A kada si pomenuo "koje su samo zemlje na spisku", onda ne mogu a da ti ne predlozim da pogledas spisak zemalja/jezika koje koriste cirilicu, i kakvo je stanje u njima...

   Избриши
 36. Значи готица се не користи званично, ето ти одличног одговора зашто у
  Србији латиница не треба да буде званично писмо! Што се тиче Молдавије. Киргистана, приметићеш да они у својим земљама користе само једно писмо, што је аналогно српском случају. Држава не може регулисти употребу писма на територији друге земље!

  ОдговориИзбриши
 37. Upravo ti rekoh da goticu koriste i "zvanicno" (primera radi, koriste je na tablima za imena ulica). Veoma poznati list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" koristi Goticu na naslovnoj strani, za ime lista (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/44/Frankfurter_Allgemeine_front_page.jpg)

  A inace, gotica se ne koristi - samo zato jer je danas retko ko koristi, iz prostog razloga jer je ljudi asociraju sa nacizmom a sa druge strane deluje staro. Da je koristi - onda bi je i koristili.

  Malo vise o ovome:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antiqua%E2%80%93Fraktur_dispute#After_the_Second_World_War

  - "The Fraktur script remains present in everyday life in road signs, pub signs, beer brands and other forms of advertisement, where it is used to convey a certain rusticality and oldness."
  - "A few organizations such as the Bund für deutsche Schrift und Sprache continue to advocate the use of Fraktur typefaces, highlighting their cultural and historical heritage and their advantages when used for printing Germanic languages. But these organizations are small, somewhat sectarian, and not particularly well known in Germany."

  Sto se tice regulisanja upotrebe pisama u Moldviji, primetices da u Moldaviji ljudi bas zele latinicu, prosto jer su im Rusi nametali cirilicu decenijama, da bi ih odvojili or Rumuna. Nacionalni konsenzus je da zele latinicu. Inace, cirilicu im je nametnuo Centralni Komitet Moldavske Autonomne Sovjetske Socijalisticke Republike, pa ti sad vidi.
  Da neko danas zeli slobodno cirilicu - ljudi bi je slobodno koristili i "nesluzbeno", ali to nije slucaj. Niko je u Moldaviji ne zeli slobodnom voljom.

  U Srbiji je u pitanju suprotan slucaj: deo (a ja sam spreman da tvrdim da je u pitanju vecina) ZELI latinicu, i zato se jednostavno i koristi svuda oko nas.

  ОдговориИзбриши
 38. Иревелантно је да ли је наметнуто писмо ћирилица или латиница у случају Молдавије, у самој Молдавији се користи једно писмо, само у Придњестровљу, које је прогласило независност, користи се ћирилица. То што неке новине користе готицу није аргумент јер то није званична употреба писма. Ја видиш мислим да је нама латиница наметнуто писмо, од времена СХС, па преко Југославија, иначе сам противник сваке од тих (вештачких) заједница. Питање је шта ће бити за двадесет, тридесет, педесет година, уколико се настави са ћирилизацијом, тада ће се латиница много мање користити у Србији, а то јесте идеја за коју се ја залажем. Као што Немци не желе да користе готицу зато што их подсећа на нацизам,Молдавци ћирилицу јер их подсећа на СССР, ја не желим да се у Србији користи латиница, зато што је(за мене) један од симбола погрешних историјских одлука, од СХС, преко Југославије, комунизма до данас.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ok, mislim da se ne razumemo...
   U Moldaviji se koristi jedno pismo - latinica (sluzbeno i nesluzbeno), zato sto Moldavci NE ZELE da koriste cirilicu, jer smatraju da im je nametnuta od strane Rusa, sa idejom da ih odvoje od Rumuna. U Pridnjestrovlju se koristi cirilica, jer su, pogodi, tamo Rusi i njihovi sateliti imaju vlast.
   Shvatas li razliku?
   -U Moldaviji NIKO NE ZELI da koristi cirilicu ni u sluzbene svrhe ni u privatne, i zato koriste latinicu.
   -U Srbiji gradjani ZELE da koriste I LATINICU - i zato je koriste, i u sluzbene svrhe (ilegalno) i privatno. Ali ZELE latinicu.

   -- Gotica: Slican ti dajem odgovor - U Nemackoj RETKO KO koristi goticu. Da neko nju koristi, ne bi bilo problema da se koristi i u sluzbene svrhe. Mislis li da neko nekog sprecava da koristi Goticu ili namece latinicu ili proglasava za manje Nemca ako koristi Goticu?

   Dalje, ako ti smatras da je nama latinica nametnuto pismo, onda isto tako i ja tako mislim da je nama i cirilica nametnuto pismo. Zasto mislis da je nama latinica "nametnutije" pismo od cirilice?
   Vidis, ti gresis kada smatras da je latinica dosla u srpski jezik tek sa stvaranjem Jugoslavije. Ne zelim da kazem da je to nedostatak obrazovanja, jer nije, ali je definitivno problem da neko tvrdi nesto, a nije se potrudio da malo vise istrazi ono o cemu prica. Npr, istorijski podaci potvrdjuju da se latinica koristila i pre nastanka Jugoslavije, cinjenica je da je Vuk kodifikovao nasu latinicu jos pocetkom 19. veka, cinjenica je da postoje srpske knjige i casopisi na latinici i pre Jugoslavije (narocito u Dubrovniku), itd...

   Takodje, isto kao sto tebe recimo latinica u Srbiji podseca na lose doba, tako i mene cirilica podseca na lose doba i ne zelim je. I nisam jedini.

   Избриши
 39. Не знам да ли знаш да нпр. саобраћајну дозволу у Србији не можеш да добијеш писану на ћирилици...

  ОдговориИзбриши
 40. A zasto bi zeleo saobracajnu dozvolu pisanu na cirilici? Ideja je da tu ispravu mozes da koristis u celoj Evropi. Ocekujes li da policajac Jean Valjean iz Francuske zna cirilicu ako ti bude zatrazio saobracajnu dozvolu kada te zaustavi na ulici?

  Tako su napravili i komediju od novih licnih karata. Na cirilici su (ukoliko ne zahtevas da budu na latinici. Kuriozitet je da moras da izaberes da si ili nacionalna manjina ili da koristis neki drugi jezik, a ne srpski). I sada, odlucis da odes u Pariz i popijes kafu. Izvadis kreditnu karticu iz novcanika i traze ti ID card, da te identifikuju. A tako pise cirilicom tvoje ime. Konobar se nasmeje i odbije ti licnu kartu. Onda moras da izvadis pasos, jer su tamo podaci na latinici.
  I koja je onda poenta da imas jedan dokument s kojim ces moci da putujes sutra po celoj Evropi?

  Inace, jel mogu ja da dobijem izvod iz maticne knjige rodjenih - na latinici? Ili svedocanstvo ili fakultetsku diplomu - na latinici?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Кинези, Јапанци, Арапи, Грци, Израелци, Бугари и многи други народи користе пасоше, личне карте, саобраћајне и возачке дозволе, и остале исправе које су исписане на њиховим државотворним писмима. Та огромна популација никада није имала сметње да путује било где широм планете Земље.

   Лично сам тражио да ми се изради саобраћајна дозвола у складу са Уставом и да ми се омогући да аутомобилом путујем исто тако како то чине Бугари са својим ћириличким саобраћајним дозволама.Међитим, МУП то одбија да учини.

   +++

   Врло је важно да се нешто каже о томе што је Венецијанска комисија имала примедбу на Устав из 2006. за који тврди да се националним мањинама у Србију ускраћују права због члана 10. става 1.


   Моје мишљење се у потпуности поклапа са текстом на следећој вези http://www.nspm.rs/srbija-medju-ustavima/venecijanska-komisija-i-cirilica.html

   Избриши
 41. Знам за ја добро откада је латиница у српском језику. Готица се користила до 1942-е, вероватно се користила и још неко време, али се њена употреба смањивала, е то је оно о чему ја причам, Србија се налази тренутно негде где се Немачка налазила 45-е, тренутно у Србији латиница има примат, свуда сем у службеној употреби, погледај медије, временом ће се удео латинице у Србији можда смањивати, и то је оно што ја желим.Расправа о језику, његовој историји, садашњости и будућности, је изузетно опширна, и овде је сигурно нећу водити. А што се тиче мишљења шта нам је наметнуто, ту се дефинитивно разликујемо, али то је слобода на коју имамо право. И да будем јасан не мислим ја да је неко други Србима наметнуо латиницу, већ да смо је ми сами наметнули себи! Као што мислим и да смо сами криви за своје историјске и будуће заблуде...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ali Goticu i dalje koriste ljudi, neki casopisi, cak i drzava na nekim dokumentima, diplomama, na tablama za imena ulica, privatna lica i dalje je koriste, koristi se za imena firmi, itd, itd. Dakle, koristi se. Da, svakako malo, ali to je zato sto SAMI Nemci ne zele da je vise koriste, iz istorijskih razloga.

   Zasto da latinica ne bude i u sluzbenoj upotrebi, ako je isto tako standardno pismo srpskog jezika, bas kao i cirilica?
   Vidis, ti ZELIS da se smanji upotreba latinica, ali JA (i meni slicni) ZELIMO da se smanji upotreba cirilice. I sta cemo sad? Nista, nego cemo da napravimo drustveni kompromis, tako sto ce oba pisma da budu ravnopravna, pa neka "pobedi" ono koje vecina gradjana zeli da slobodno koristi. Sta je u tome problem? Bojis se da ce vecina gradjana da pocne da koristi latinicu u velikoj vecini? Pa sta? To je to sto gradjani zele.

   Naravno da se ne slazemo da nam je i cirilica nametnuta. Ja kazem da jeste. Odakle uopste cirilica u srpskom jeziku? Da je nisu mozda stranci (vizantijski i bugarski ucenjaci) nama doneli? Gle cuda, isto se desilo i sa latinicom - stranci nam je donesose. Pa kako onda nisu i cirilica i latinica NAMETNUTI?

   Избриши
  2. зато што смо их ми изабрали!

   Избриши
 42. А зашто бих ја када Jean Valjean дође у Србију, морао да знам латиницу која пише на његовим документима?

  ОдговориИзбриши
 43. Али ја не морам да је знам, у основној школи сам учио и руску аузбуку па сам је заборавио. Документа Француза су на Француском, Енглеза на Енглеском, по твојој логици ако они не желе да признају мој документ писан на ћирилици и на Српском, зашто бих ја признавао њихова документа? Уколико Француз очекује да ја поштујем његов језик и културу ваљда је нормално да ја то очекујем од њега, а ћирилица јесте део наше културе.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pa i latinica jeste deo nase kulture!
   Cek, kako ne moras da znas srpsku latinicu? O cemu pricas? Pa isao si u skolu, zar ne?
   Ako je ne znas, onda si nepismen.

   Inace, tebi i Francuzu, Nemcu i Englezu je najmanji zajednicki sadrzalac - latinica, posto je svi vi poznajete.

   Inace, u ovoj situaciji imas dve opcije
   - ili da na tvojim dokumentima stavis latinicu i imas samo jedan dokument,
   - ili da vadis internacionalnu vozacku dozvolu, gde je sve na latinici, ali zato moras da nosis dva dokumenta.

   Ja glasam za samo jedan dokument.

   Избриши
 44. Ne odgovori mi:
  Inace, jel mogu ja da dobijem izvod iz maticne knjige rodjenih - na latinici? Ili svedocanstvo ili fakultetsku diplomu - na latinici?

  ОдговориИзбриши
 45. Не знам, зато ти нисам одговорио!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja znam - ne mogu.
   Vidis, iako moj jezik (srpski) koristi dva pisma i ja biram MOJE pismo - latinicu, nije mi omoguceno da izaberem na kom pismu zelim da dobijem recimo diplomu.
   A tebi jeste, iako koristimo isti jezik.

   Избриши
  2. не могу ни ја саобраћајну на ћирилици, па ти ту не видиш проблем...

   Избриши
  3. Sto se mene tice - mozes. Koliko mi se cini, samo su podaci na latinici, a sve ostalo na cirilici.

   Ali poenta saobracajne dozvole je da sa njom mozes da ides u inostranstvo. Ako hoces na cirilici, onda moras imas i na latinici, zbog toga sto, ako odes negde van Srbije, neces moci da je koristis.

   Избриши
 46. Овако,
  Да би се формирало једно здраво друштво, неопходан је прво концензус о формирању државе. Велика већина држава у свету су националне државе. Значи формира их већинска нација која живи на том простору. Чак и САД које знамо како су настале вековима стварају култ америчке нације. Српска нација и држава су почели да се стварају почетком 19-ог века. Једна од ствари која је главно обележје једне нације јесте и језик којим говори. У том периду креће и борба за српски језик и писменост. Долазимо до Вукове реформе ( којој се много шта може приговорити) и првих слабашних корена онога што јесу држава и нација. Та држава је имала свој напредак ( уз успоне и падове), и 1918. Србија као држава престаје да постоји све до пре неколико година. Значи Србија је држава која је независна мало више од пет година. За то време Срби као народ су изгубили све могуће оријентире, више не знамо где су нам границе, који је језик којим причамо (годинама смо говорили српскохрватски), не знамо ни шта су поштење, рад, и не знамо шта је држава. Не знам за тебе али ја немам утисак да на овом простору постоји држава са свим својим функцијама. Мање више не знам ни једну функцију државе која функционише онако како би требало. По мом виђењу налазимо се на почетку стварања државе, што је неопходан услов да би створили здраво друштво. Ову државу морају створити њени грађани, али као што сам рекао све нормалне државе на свету су националне државе, што значи да највећи терет за њено стварање морају понети Срби. Да би то урадили Срби морају знати ко су. Наш идентитет је тотално уништен, погледај ко су узори људи у Србији.
  Ја мислим да баш због тога Срби као народ морају опет дефинисати свој идентитет и свој језик и своје писмо, јер ми је доста шизофреније. Ћирилица јесте, ако могу тако да је назовем, српскије писмо, и по мени јаче одсликава национални идентитет. Можда је то теби екстремно или глупо, али ја то схватам као слабашан покушај једног народа да дефинише самог себе. И зато сматрам да је јако битно што је ћирилица ушла у Устав.
  Ми као друштво и држава морамо проћи све фазе које су прошле друге развијене државе. Ниједну од тих фаза не можемо прескочити, ма колико се трудили. На референдуму смо бирали да ли ће званично писмо бити ћирилица, и изабрали смо да то желимо. Тиме смо јасно рекли које писмо желимо да користимо у званичној употреби. Законима је дефинисано да свако има право да добија званична документа на свом писму и језику, у Уставу пише да ће употреба других језика и писама бити дефинисана законом, и тиме је спречена дискриминација.
  Између осталог моја борба за ћирилицу је изазвана и мишљењима неких филолога, доктора наука, који тврде да је ћирилица анахроно писмо и да они који се залажу за њену употребу враћају Србију у 19-и век, што је по мени идиотизам!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prvo, apsolutno nije tacno da su vecina drzava u svetu nacionalne drzave. Upravo su u veoma maloj manjini a vecina drzava su multinacionalne drzave.

   Pricas o drzavi i istoriji... I onda pominjes da se mi moramo "definisati svoj identitet i svoj jezik i svoje pismo" a zaboravljas da mi JESMO vec definisali svoj identitet, time sto koristimo DVA pisma.
   Sta je u tome problem? Jel samo problem u tome sto TI neces da neko DRUGI koristi latinicu, ili sta vec?
   Kao sto si ti mene pre par dana pitao sta se mene tice da li ti zelis spise na cirilici, tako sam i ja tebe pitao (i nikada nisam dobio odgovor): sta se tebe tice ako neko DRUGI koristi latinicu i zeli i "u sluzbene svrhe" da se koristi latinicom? Zasto TI imas problem da JA (ili neko drugi) dobija sve sto zeli na latinici, i ima pravo da sluzbeno koristi latinicu?

   Ti kazes da je cirilica "srpskije" pismo, ali za nekog drugog (recimo mene, ili pola Srba) je latinica "srpskija".
   Za tebe je cirilica "srpskija" od latinice, ali ti nemas nijedan validan razlog (sem subjektivnog) da objasnis zasto tako kazes. Jel Srbin izmislio cirilicu, pa je ona "srpskija"? Da li mozda samo srpski jezik koristi cirilicu? Da li je cirilica prvo pismo kojim se zapisivao srpski jezik? Ni na jedno pitanje odgovor nije "da", vec "ne".
   Pa zasto bi onda ona bila "srpskija" od recimo latinice?

   Na referendumu smo birali ustav, a postoje snazne indicije da je bilo varanja na tom referendumu. Inace, retko kada se referendum sprovodi DVA dana, kao sto je tad bio slucaj.
   Dalje, nije nikada postojao referendum o cirilici ili latinici, vec je u ustavu ubacena "oktroisana" odredba o "sluzbenom pismu". Ni govora nema o tome da se cak i u tom ustavu odredjuje pismo srpskog jezika. U pitanju je samo "sluzbeno pismo", ali ja i sa tim imam problem. I veruj mi, u sledecem ustavu te odredbe nece vise biti (tj i latinica ce biti tu)

   Latinica je po meni "jace", superiornije pismo. Ona je opstala cak i u vreme kada je drustvo bilo veoma konzervativno, a kamoli sada, u doba digitalnog veka, gde je lakse komunicirati sa nekim iz Skotske, nego sa Banovog Brda.

   Najzad, pomenuo si "u Ustаvu piše dа će upotrebа drugih jezikа i pisаmа biti definisаnа zаkonom, i time je sprečenа diskriminаcijа."
   Da li treba da mi izmisljamo novi jezik, koji ce koristiti latinicu, da bi "izokola" uspeli da nam se omoguci da koristimo NASE pismo - latinicu, ili je lakse da nam se dopusti da ga koristimo, kroz srpski jezik?

   Vidis, ti neki linvisti i filolozi, itd... u mojim ocima su u pravu. Cirilica jeste, objektivno, anahrono pismo. Kao sto je nekada bila glagoljica, koju smo koristili pre cirilice, ili ona cirilica pre Vuka, koja je isto bila anahrona. To je jednostavno tako. Nove stvari dodju, stare odu.

   Избриши
  2. Сматрам да је српскија зато што је користи већи део Словена, а ми смо словенског порекла, затим ја говорим о српској ћирилици која јесте дело Србина, Које су то мултинационалне државе? Тачно је да у свакој држави на свету постоји више нација, али свака од њих је у основи држава већинског народа, велика већина и у свом Уставу има одредницу да је држава тог народа и осталих који у њој живе. Ако смо већ дефинисали свој идентитет, онда смо и југословени и једнопартијско друштво, и турски вилајет и кнежевина..., све оно што смо били у прошлости, језик нам је српскохрватски, држава Југославија или Душаново царствo... Ја мислим да ми свој идентитет тек стварамо! Тачно је да се ретко где референдум одржава два дана, али је исто тако тачно да је у старом уставу постојао услов који не постоји ни у једној развијеној земљи а то је да за промену мора гласати 50% уписаних бирача! ЈА желим да користим ћирилицу, више пута сам ти рекао да научиш да читаш, видећеш да сам те више пута подржао у твојој жељи. У мојој жалби се не помиње нико други сем мене и суда! Поменуо сам Устав, ја сам као свесно биће прочитао предлог тог Устава и свесно одлучио да ли ћу да гласам за њега, уколико неко није, то није мој проблем, већ његов. Један од разлога због кога сам гласао за њега је управо питање ћирилице! И ја све време и говорим о службеном писму!

   Избриши
  3. "Srpskija je zato sto je koristi vecina Slovena"
   Ala ti je argument... Zamisli da ja kazem da je latinica "srpskija" zato sto je koristi vecina ZAPADNIH slovena, zapadno od granice Ukrajine. Mislim, super ti je razlog zasto je cirilica "srpskija" od latinice.
   Hocemo da izbrojimo i krvna zrnaca pa da onda izracunamo procenat Slovenskih gena u danasnjim Srbima ili sta?
   Takodje, opet nije istina da velika vecina ustava u svetu ima odrednicu da je drzava "tog naroda i drugih". Ali i da ima - kakve to veze ima sa bilo cime?
   Opet, sta je to "identitet naroda" i "stvaranje identiteta naroda"?
   Ranije si tvrdio da je mi imamo identitet (srpski jezik, cirilica, trt mrt), a sada kazes da mi tek sada stvaramo identitet. Sta je od toga istina? Sta je uopste "identitet naroda" i CEMU TO SLUZI UOPSTE?
   Ako ga tek stvaramo, onda 'ajde da ukljucimo i latinicu, jer je to deo nas DANAS. To je realnost. Nas identifikuje to sto koristimo dva pisma.
   Gle, ja vrlo dobro citam i sve mi je jasno sta ti hoces da kazes, samo malo bolje procitaj sta ja kazem: ti zelis da imas prava samo za sebe, a da isto to pravo ne das drugima. To je poenta. Ti se krijes iza nepravicne ustavne odredbe o jednom "sluzbenom pismu", iako postoje dva pisma u srpskom jeziku.
   Ja tebe apsolutno podrzavam da trazis i dobijes spise na cirilici, ali zato trazim isto to pravo i za sebe - da trazim i dobijem spise ili bilo sta drugo sto zelim (u sluzbene svrhe) - na latinici. Ti se onda "bunis" i kazes kako TI mislis da je samo cirilica srpsko pismo, i "ne priznajes" latinicu kao srpsko pismo.
   Sta se mene ili ikoga tice sta TI mislis o latinici. Tvoje je da samo CUJES mene i moju zelju da koristim latinicu u sluzbene svrhe i da mi to moje pravo das.
   Ali ne, ti to ne radis. Ti se bunis ako ja trazim latinicu, jer TI ne mislis da je latinica srpsko pismo (iako i pravopisi i realnost kazu drugacije)
   Mislim, ko je ovde lud?

   Избриши
  4. ТИ.
   То право ти нисам ја узео нити ћу ти га ја враћати.Идентитет једног
   народа јесте оно што је специфично за тај народ, нпр. храна коју
   спрема, музика коју ствара, религија коју поштује или не поштује,
   народни обичај, став према било којој области живота...! Нпр.
   идентитет Јапанаца је да су пристојни, вредни, поштени,( наравно да
   има изузетака) њихов језик, њихова писма, њихова техника, религија,
   карате, џудо...Тачно је да имамо идентитет, свако га има, наш
   идентитет је нажалост ужасан, ја желим да створимо бољи,ако те занима
   шта под тим подразумевам, могу и то да напишем. Ето МОЈЕ МИШЉЕЊЕ је да
   је ћирилица део тог позитивног идентитета и шта год ти мислио, МОЈЕ ЈЕ
   ПРАВО да тако мислим и да се залажем да моје мишљење буде већинско. Ти
   не мислиш тако, изволи бори се за своје мишљење, а ја НЕЋУ да
   укључујем латиницу у свој идентитет зато што ЈА МИСЛИМ да то није
   добро. И опет то је моје мишљење на које имам право и за њега се
   залажем само легитимним и легалним средствима.И опет ти нкажем НАУЧИ
   ДА ЧИТАШ, где сам се ја то бунио што ти тражиш латиницу. Ти се у мојој
   жалби нигде не помињеш, помињем се ја и моје право да добијам на свом
   писму и сходно Уставу, за који сам ја гласао и не сматрам да је та
   одредба неправична, чак мислим да је изузетно добро што та одредба
   постоји. Ја сам изабрао да писмо којим пишем буде ћирилица и на тај
   избор имам право, ти си изабрао другачије и то је твоје право, али
   нисам ја онај коме треба да се жалиш, жали се Уставном суду,
   Венецијанској комисији, Видовитој Зорки, Далај Лами коме год хоћеш, ја
   те у томе нећу спречавати, уколико твоје жалбе буду прихваћене ја ћу
   то поштовати.

   Избриши
  5. и морам да додам као одговор...
   До сада си написао само флоскуле о дискриминацији (трт, мрт)

   Избриши
  6. Vidis kako si lepo rekao da su "PISMA" (mnozina) deo identiteta... A ne PISMO (jednina).
   A posto Srbi koriste DVA pisma, onda je ta cinjenica deo naseg identiteta.
   Isto kao sto je TVOJE pravo da mislis da je samo cirilica nas identitet, tako je MOJE pravo da ne mislim tako.
   Sve je kul, TI koristi cirilicu, a ja cu latinicu. Ali ne mozes onda da se krijes iza nepravicne ustavne norme koja propisuje 1/2 pisama za sluzbeno, a drugu polovinu ne.

   I nisi se ti bunio sto ja trazim latinicu, ti se bunis sto IKO smatra da je i latinica srpsko pismo, i podrzavas odredbu ustava koja proteruje latinicu iz srpskog jezika.

   Uvek potezem primer Jevreja u Nemackoj za vreme nacizma. Tvoj "argument" mi izgleda isti kao kada bi Jevrejin pocneo da se buni sto ga diskriminisu u Nemackoj, a ti kazes "ali zakoni ti ne daju pravo! Idi zali se Vidovitoj Zorki i Dalaj Lami. Zakon u Nemackoj je jasan - ti nemas prava kao drugi gradjani Nemacke"

   Umesto da prepoznas da je odredba ustava Srbije koja odredjuje SAMO cirilicu za "sluzbeno pismo" - losa i diskriminisuca, jer ocigledno pravi gradjene drugog reda one koji se sluze latinicom, ti podrzavas tu odredbu i ne dajes drugim gradjanima da se sluze SVOJIM PISMOM - latinicom.

   Избриши
 47. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 48. "Од 11. века па све до прве половине 20. једино писмо у масовној културној употреби Срба било је ћирилица. Због разноразних забрана коришћења ћирилице у Аустроугарској (данашњој Војводини и Војној крајини), као и у Босни и Херцеговини и Далмацији, били су присиљени да користе латиницу."
  још један од аргумената зашто сматрам да је српскија!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A pre 11. veka - glagoljica.
   A i ta cirilica koja je bila u upotrebi je bila BITNO RAZLICITA cirilica nego Vukova.

   Pretpostavljam da onda smatras da je ta cirilica (pre Vuka) onda bila jos "srpskija". Jel tako?
   A ako je tako, onda daj da ukinemo ovu cirilicu (Vukovu) i da vratimo onu prethodnu, jer je prosto bila u upotrebi mnogo duze od ove Vukove. Jednostavno, zar ne?

   Избриши
  2. Ma sta naprica...
   A eto ona cirilica PRE Vukove je bila u upotrebi jos duze od Vukove.
   Pretpostavljam da onda smatras, buduci da je jednostavno bila u upotrebi DUZE od Vukove cirilice, da je ta prethodna cirilica JOS "SRPSKIJA" od Vukove. Zar ne?

   Избриши
 49. Члан 8. Устава из 1990. каже: “У Републици Србији у службеној употреби је српскохрватски језик и ћирилично писмо док се латинично писмо користи у службеној употреби на начин прописан законом. У подручјима Републике Србије које настањују националне мањине у службеној употреби је и њихов језик и писмо, на начин утврђен законом.”
  Одавде се види да ти устав није умањио права која си имао по старом уставу!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Naravno da je umanjio. To ne kazem samo ja, vec i Venecijanska komisija.
   Pise "dok se latinicno pismo koristi u sluzbenoj upotrebi na nacin propisan zakonom"
   Ustavom iz 2006. ta odredba vise ne postoji, i ne moze se koristiti latinica u sluzbene svrhe. A ranije je mogla.

   Избриши
 50. Овим је расправа за мене завршена!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma "pobedio" si.
   Pisi cirilicom, trazi spise na cirilici, nastavi da zamisljas da je jedino cirilica srpsko pismo, nastavi da zamisljas da je cirilica "srpskija" od latinice, ali neka to bude samo u tvojoj glavi.

   Ono sto treba da uradis je da PREPOZNAS da postoje ljudi koji se ne slazu sa tobom i da podrzis da i oni imaju ista prava koja zelis za sebe. Dakle, potrebno je da podrzis da se promeni clan ustava koji tebi daje vise prava od drugih.
   A onda mozes da se "boris" da svi pisu cirilicom, ali bez pomoci drzave, i to samo kroz autoritet. Ako te niko ne poslusa, eh, sta da se radi...
   Isto vazi i za mene, koji pisem latinicom. I ja cu da se borim da mi svi pisemo samo latinicom i da posaljemo cirilicu u istoriju.

   I onda, ko "pobedi"... Ali bez ustava i nasilnih metoda proterivanja latinice...

   Избриши
 51. http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/2073/category/Novosadski_dogovor

  Има ли у Србији чоколаде за децу на ћирилици? Има ли млека? Има ли хране за бебе на ЋИРИЛИЦИ???  ИНДОКТРИНАЦИЈА СРПСКЕ ДЕЦЕ

  У Србији деца се рађају и одрастају у окружењу искључивости хрватске латинице и енглеског језика уз седатив о "равноправности писама и богатству двоазбучја", па стасавају на заблуди о "нашем писму", па се касније туку за туђе у уверењу да "бране своје".

  Телевизија за децу "Ултра" рекламира рачунар за децу који има "два језика - енглески и српски". Тај "српски" је на хрватској латиници, па се тако припремају нови јаничари који ће се тући за туђе. Даље се наводи како деца на тим рачунарима могу да уче абецеду, а од азбуке нема ни "а". Када ти мали јаничари одрасту, пуцаће у своје родитеље нако "невернике".

  Новосадска телевизија за децу "Минимакс" свесно индоктринира српску децу и полако их припрема да постану - Хрвати. Два месеца пре и после Божића врте се емисије у којима се Божић приказује искључиво уз јелку и Божић бату, и ни случајно да се помене бадњак! По нагласку глумаца у цртаним филмовима на српском језику види се да су то у великом проценту Мађари и Хрвати, што се коначно и показује приликом набрајања имена глумаца на крају филмова. Тако српска деца уче погрешан изговор у уверењу да је то "српски". На "Минимаксу" глумци више и не говоре "диносаурус", како говоре Срби, него диносаур, од "дајнасор" како то кажу Американци.

  Растимо, растимо као - јаничари.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ali kako ne razumes da je to zakon trzista? Slobodna volja ljudi.
   Znaci ljudi, vlasnici firmi, privatna lica, potrosaci, SAMI odlucuju da stampaju, dizajniraju, kupuju proizvode - na latinici.
   Nije u pitanju zavera njih 9 koji sede u mracnoj sobi u nekom dvorcu i "odlucuju" da to bude na latinici... vec je u pitanju slobodna volja privatnih lica.

   A ti bi da sprecis ljude da slobodno odluce koje ce pismo da koriste, zato sto TI smatras da je samo cirilica srpsko pismo i zato sto TI mislis da sve treba da bude na cirilici.
   Sto ti ne napravis fabriku cokolade i napravis znak na cirilici?

   Избриши
  2. Наравно да се овде не ради о слободној вољи људи. Приватници доносе одлуке због медија који врше застрашивање представљајући ћирилицу као Бабарогу.

   Прочитати чланак у коме се имплицира да се српски језик исписан на латиници, за разлику од ћирилице, може разумети широм света: Блиц, "Извозници на муци због ћирилице". Смејурија!

   Мени МУП недозвољава да својим аутомобилом путујем по иностранству са саобраћајном дозволом на ћирилици, а вамо нам спочитаваш због чега не градимо "ћириличке фабрике". Како да је направим када не желиш да ми признаш право на поседовање најобичније јавне исправе на ћирилици - саобраћајне дозволе.

   Када будем имао сва лична документа на ћирилици онда ћу размишљати о отварању фабрика.

   Избриши
 52. "mediji vrse zastrasivanje".... :)
  Mislim, da li si ti ozbiljan kada to pises...

  Uostalom, mislis li da onda isto tako (recimo Politika) "vrse zastrasivanje" predstavljajuci latinicu kao babarogu. Konstantno se pise o tome kako je broj izloga koji je na latinici u velikoj vecini u odnosu na cirilicu, Srbi ne pisu "svojim pismom" (iako je latinica srpsko pismo), konstantno se pojavljuje onaj Zbiljic koji potencira isto sto i ti pises - da latinica nije srpsko pismo, a da je to samo cirilica... Itd, itd, itd...

  Vidis, ima i medija koji "vrse zastrasivanje" predstavljajuci latinicu kao Babarogu, a da budem iskren, to sto ti kazes da ima medija koji predstavljaju cirilicu kao babarogu, nesto nisam siguran da je tako. U tom clanku koji si pokazao, novinari predstavljaju realan problem koji postoji. A ti to predstavljas kao neku urotu protiv cirilice.


  Sto se tice toga da ti MUP "ne dozvoljava da svojim automobilo putujes po inostranstvu sa saobracajnom dozvolom na cirilici", izgleda da si opet malo pobrkao loncice. Srbija je potpisnica raznih konvencija, izmedju ostalog i Becke konvencije o drumskom saobracaju, koja propisuje, recimo:

  - Cars must display their registration number at the front and rear, even if legislation in the jurisdiction of registration does not require a front vehicle registration plate on cars. Motorcycles need display their registration number only at the rear. Registration numbers must be displayed in Latin characters and Arabic numerals
  - The driver must carry the vehicle's registration certificate, and if the vehicle is not registered in the name of an occupant of the vehicle (for example a hire car), proof of the driver's right to be in possession of the vehicle.

  Dakle, tablice moraju da budu na latinici.
  Registraciju moras da imas da bi putovao van Srbije. A da bi registracija bila validna, mora da postoje i podaci na pismu razumljivom drugim zemljama. Dakle, na latinici.

  Sto se mene tice, ti mozes da imas podatke na saobracajnoj dozvoli I NA CIRILICI, ako tako zelis. Ali podaci MORAJU da budu na latinici, zbog prirode saobracajne dozvole (koriscenje u inostranstvu), kao i zbog Becke konvencije, koju je Srbija potpisala.

  A vidis, kontra tome, ja ne zelim recimo da imam uopste cirilicu na nekoj ispravi, pa opet meni izdaju tu ispravu samo na cirilici. Ne mogu da dobijem ispravu SAMO na latinici, da ne vidim cirilicu...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ја сам озбиљан човек - имам право гласа.

   Политика има једну другу стратегију. Она се бави изношењем неистина користећи се принципом да не објављује деманти. Тако се у Политици може прочитати да је неопходно српски језик записивати писмом Људевита Гаја, јер се без тог тридесетсловног абецедног сатава не може исписато ознака хемиског елемента волфрама. Друга лаж је да се СМС поруке не могу писати на ћириличком писму. И тако даље.

   Исистирам да је лаж да је ћириличко писмо препрека за извост српских производа.

   Прелазим на твој следећи став. Србија јесте потписница споразума Конвенције о саобраћају на путевима ("Службени лист СФРЈ- међународни уговори" број 6/78). Управо тај правни акт ми гарантује саобраћајну дозволу са унетим подацима на ћирилици. И не само то, већ и право да поседујем регистарске таблице са ћириличком словном ознаком.

   Имам жељу да искористим сва права која ми се нуде, али ти ми то забрањујеш погрешним цитатима чиме правиш опште замешатество чињеничног стања.

   Видим да ти тачно знаш шта НЕ желиш, али молимте да ми допустиш да барем ја у складу са Уставом остварим оно што ЖЕЛИМ. Елем, јасно мени твоје очигледно испољавање нетрпељивост према ћирилици у јавним исправама иако су ти сви подаци паралелно исписани на латиници. Не знам само како успеваш да у новчанику чуваш новчанице националне монете - динар.

   Избриши
  2. Pa i ja isto sam ozbiljan covek i imam pravo glasa!

   Politika sprovodi kampanju nasilnog cirilizovanja. Oni konstantno prenose "izjave" Zbiljica i kompanije, ciji su stavovi "latinica je hrvatsko pismo" i "srpski jezik se pise samo cirilicom", "latinici nema mesta u srpskom jeziku", itd.
   To NIJE iznosenje neistina, nego ideolosko-politicka kampanja.
   Nikada ne prenesu izjavu ili misljenje druge strane. Ali nikada!

   Cirilicno pismo mozda nije prepreka za izvoz sprpskih proizvoda, ali ta odluka je ISKLJUCIVO na onima koji proizvode te proizvode. A ne na drzavi, niti na meni, niti na tebi.

   Nisi u pravu za tablice i za saobracajne dozvole. Srbija je jasno potpisnica Becke konvencije o drumskom saobracaju i tamo jasno kaze da tablice moraju da budu na latinici. U pitanju je prakticni razlog - internacionalno je latinica vise prepoznatljiva od cirilice ili arapskog pisma i zato sto se u Srbiji KORISTI i latinica.
   Taj akt ti ne daje za pravo da posedujes registarske tablice sa cirilickom slovnom oznakom.

   Upitaj se zasto na putevima Evrope recimo ne vidjas automobile sa registrcijama ispisanim na arapskom jeziku. Zato sto ne mogu da udju u bilo koju zemlju Evrope sa tim tablicama. Jednostavno. Hoces li i ti da ne mozes da udjes u bilo koju zemlju sa cirilickim tablicama? E vidis, mozda postoji par ljudi koji zele to, ali je ideja drzave da obezbedi slobodan protok ljudi, proizvoda, itd... i zato olaksava kretanje, tako sto su se svi slozili da tablice budu na latinici.

   Ja ti ne zabranjujem nista, nego ti samo objasnjavam ZASTO je dobro da tablice budu na latinici.

   Pomenuo si "iskoriscenje svih prava koja ti se nude". Opet bih te onda pitao - kako to da za sebe trazis ta prava, a meni ne das da koristim sluzbeno moje pismo, latinicu, u sluzbene svrhe? Ah da, znam. E tad se pozoves na nepravicni clan ustava. Ha ha ha.

   Da se podsetimo nacisticke Nemacke:
   Nemac : Ja hocu da imam pravo na zivot
   Jevrejin: Hocu i ja
   Nemac: E, ti ne mozes, jer ti zakon ne daje to pravo.
   Jevrejin: OK, onda cu da idem u koncentracioni logor, pa me tamo ubijte, ako tako zakon kaze. Nemam problem sa tim.

   Pazi, sto se tice "netrpeljivosti prema cirilici", ja prijatelju nemam nista protiv cirilice, samo ti odluci za sebe sta zelis, a ja zelim da imam isto pravo za sebe. Sto se mene tice, neka svako odluci kojim pismom zeli da pise. Zbog toga, nepravicna odredba ustava koja odredjuje samo jedno pismo od dva ne pomaze u resenju problema.
   Cini mi se da si ipak ti taj koji si netrpeljiv prema latinici, jer imas stavove da "latinica nije srpsko pismo", itd...

   Isto tako i ja tebe molim da mi dopustis da barem ja u skladu sa ustavnom odredbom o zabrani diskriminacije budem u istom polozaju kao i ti - da mogu da imam sve na SVOM pismu - latinici. Kao i svaki gradjanin Srbije. Slobodno da odluci kojim ce pismom da se koristi. Pa ako latinica nestane - sta da se radi. Ako cirilica nestane - isto.

   Избриши
  3. Политика спроводи кампању насилне латинизације. Они су мене покушали да набеде како је немогуће слати СМС поруке на ћирилици. Иначе, све оно што си у поруци стављао по знаке наводника јесте чиста неистина.

   Како ће приватници да користе ћирилицу када их мас-медији убеђују да ће бити на муци.

   Таблице и саобраћајна дозвола:
   Ко је овде тврдио да Србија није потписница Беочке конвенције!? Чак сам ти написао где можеш прочитати у целости тај међинародни уговор - Конвенције о саобраћају на путевима ("Службени лист СФРЈ- међународни уговори" број 6/78). Тај докумет јесте мој аргумент да ми Република Србија мора дати таблице и саобраћајну на ћирилици. Читај анексе уговора.

   Управо сам у Европи видео камион са регистраском ознаком састављеном од арапских цифара (۰, ۱, ۲, ۳, ۴, ۵, ۶, ۷, ۸ и ۹) и слова. Није имао никаквих проблема, а то је због тога што је има таблице у складу са Бечком конвенцијом.

   Не само да ми ти забрањујеш употребу ћирилице већ ме поредиш са нацистина. Латиничари попут тебе су нама ћириличарима прилепили етикету нациста. Чак су осмислили заставу: http://sr.neciklopedija.org/index.php?title=%C4%86irilica&variant=sr

   За крај би те замолио да од себе без основа не правиш патетичну жртву. Правопис је уз аргумете похвалио Устав из 2006. и у целости цитирао члан 10.

   Избриши
  4. Politika, cirilizatorka novina, je tebe pokusala da nabede kako je nemoguce slati SMS na cirilici. To naravno apsolutno nije istina.
   Cak su oni nametnuli tu temu, i to u nekoliko clanaka, u nekoliko dana, sa sve tendencioznim naslovima, tipa "Latinicni SMS 160, cirilicni 70 znakova", "Cirilicni SMS tri puta skuplji", "Krkobabic: „Telekom” da promoviše cirilicni SMS".

   Sto se tice SMS na cirilici, u pitanju je ogranicenje u SMS protokolu...
   SMS moze da ima 160 7-bit slova (osnovnih latinicnih), 140 8-bit slova (nekih specijalnih latinicnih znakova) ili 70 16-bit slova (cirilica).
   Znaci, apsolutno je moguce poslati SMS cirilicom, ali ti umesto 1 poruke trebaju dve. I to je cela mudrost.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Short_message_service#Message_size
   Depending on which alphabet the subscriber has configured in the handset, this leads to the maximum individual short message sizes of 160 7-bit characters, 140 8-bit characters, or 70 16-bit characters. GSM 7-bit alphabet support is mandatory for GSM handsets and network elements,[34] but characters in languages such as Arabic, Chinese, Korean, Japanese or Cyrillic alphabet languages (e.g. Russian, Serbian, Bulgarian, etc.) must be encoded using the 16-bit UTF-16 character encoding (see Unicode).


   Pitas se "kako ce privatnici da koriste cirilicu kad ih mas-mediji ubedjuju da ce biti na muci".
   Prvo, imas i mas-medije koji ih ubedjuju da ce sve biti u redu. Ali na kraju krajeva, u pitanju je NJIHOVA odluka. Mozda su privatnici odlucili da idu sa latinicom, jer misle da ce da pokriju vece trziste. To nije tvoj problem, zar ne? Ti nemas nista sa tim da li je neki proizvodjac koristiti latinicu ili cirilicu. Na tebi je da kupis ili ne kupis proizvod. Kraj price.

   Rekao si da si video kamion sa reg. oznakom sastavljenom od "arapskih cifara" (inace, arapske cifre su one koje mi na zapadu koristimo: 1, 2, 3, 4, 5... verovatno si nacinio lapsus). Ali nisi pomenuo da li si mozda video dopunsku oznaku - na latinici.


   Dalje, clan 35 konvencije govori o saobracajnoj dozvoli.
   Registration
   ...
   The particulars entered in the certificate shall either be in Latin characters or so-called English cursive script only, or be repeated in that form
   Dakle, registracija mora biti (i) na latinici.

   Sto se tice dozvole:
   Domaca vozacka dozvola
   Aneks 6:
   "3. Entries made on the permit shall either be in Latin characters or English cursive script only, or be repeated in that form."
   Dakle, MORA da bude (i) na latinici.   Da ponovim, ja tebi ne zabranjujem upotrebu cirilice, covece. Ja samo trazim da i ti meni dozvolis upotrebu latinice, ako zelis upotrebu cirilice. I to je sve. Ali ti neces to. Ti se pozivas na diskriminisuci clan ustava koji meni ne daje pravo koje ti zelis. Ti zelis da ti imas pravo da upotrebljavas cirilicu, zelis da ti odlucis da SVI mi moramo da pisemo na cirilici, zelis da SVIMA DRUGIMA zabranis pisanje latinice, zelis da SVI DRUGI prestanu da pisu na latinici, ne priznajes da se srpski jezik pise i latinicom.

   Sajt "neciklopedija" je sajt zezatora. I niko tebi ne prilepljuje etiketu nacista. Ali zato vi cirilicari etiketirate ljude da pisu "hrvatskim pismom" konstantno i da "nisu dovoljno Srbi", i da su "izdajice", itd, itd...

   Избриши
  5. Политика јесте једна штеточинска новина која заговара двоазбучје на штету ћирилице. Они су прво рекли да је немогуће писати СМС поруке на ћирилици, а када су били демантовани прибегли су набеђивањем народа да непоштује правила из Правописа српског језика. Они јесу покушали да наведу своје читаоце, али им у мом случају то није успело.

   Нисам направио никакав лапсус када сам поменуо "арапске цифре". Да не би било забуне у загради сам навео свих 10 арапских цифара. Европљани бројеве записују модерним цифрама.

   Ниједан правник акт који је усвојила Србија није написан на енглеском језику. Читај оргинале које је Србија, односно СФРЈ, потписала. Ту пише да се у саобраћајној дозволи и таблицама подаци могу уносити на ћирилици. Не вреди говорити.

   Стално ми се позиваш на Устав. Међутим, озбиљни људи знају да ниједан Устав никада није дозвољавао употребу латинице у већинском језику.

   То јесте логично ако се на уму има чињеница да су до сада сви правописи и буквари српског језика написани на ћириличком писму.

   И даље у своје поруке убацујеш цитате које шаљеш на моју адресу. Морам ти фино рећи да си погрешио.

   Избриши
  6. Pazi, ... samo ti odluci za sebe sta zelis, a ja zelim da imam isto pravo za sebe.
   Ево, ја желим да црвено светло на семафору значи "Иди!", а зелено "Стани!". И желим да, као у Енглеској и још неким земљама у свету, возим левом страном улице ... И, не желим да ми деца под претњом закона казне похађају основну школу, сматрам да је некорисна. И не желим да примам плату преко текућег рачуна, него готов новац на руке!
   ....

   Избриши
  7. Uh "Politika je jedna stetocinska novina koja zagovara dvoazbucje na stetu cirilice"...
   Koliko netacnosti u samo jednoj jedinoj recenici. Prvo, Politika je izrazito cirilizatorska novina. Drugo, uopste ne zagovara dvoazbucje. Trece, to "zagovaranje dvoazbucja" je u stvari realnost, ono sto postoji i ono sto je po samom pravopisu srpskog jezika odredjeno. Cetvrito, dvoazbucja ne dovodi do toga da ista bude "na stetu cirilice".

   Sto se tice SMS-ova, ako procitas pazljivo njihove tekstove (Politikine), oni sve vreme propagiraju cirilizaciju, i ne samo to - oni konstantno, godinama samo o tome i pisu. Skoro se nigde i nikada ne cuje druga strana.

   Arapske cifre.... da, stavio si (۱, ۲, ۳ ...) ali se te cifre ne zovu arapske. Arapske su "1, 2, 3..."
   Wikipedia: "Europeans did not know about the numerals' origins in ancient India, so they named them "Arabic numerals".[5] Arabs, on the other hand, call the system "Hindu numerals",[6][7] referring to their origin in India. This is not to be confused with what the Arabs call the "Hindi numerals", namely the Eastern Arabic numerals (٠‎ - ١‎ - ٢‎ - ٣‎ - ٤‎ - ٥‎ - ٦‎ - ٧‎ - ٨‎ - ٩‎) "
   Zato kazem da si napravio lapsus kada si ove cifre (۱, ۲, ۳ ...) nazvao "arapskim". Arapske su "1, 2, 3...".
   Posle toga sam pitao da li si mozda video dopunsku tablicu, na latinici, ali odgovor nisam dobio. A ja znam da je taj pomenuti kamion sa "tablicom sa arapskim brojevima" imao i dopunsku tablicu - na latinici, jer je jedino tako morao da udje na teritoriju EU, ili drzave potpisnice Becke konvencije o drumskom saobracaju.

   Kakve veze ima sto "nijedan pravni akt nije napisan na engleskom jeziku"??? Ajde, posto ja nisam nasao konvenciju prevedenu na srpski, ajde ti je pronadji i daj link, pa da vidimo da li se razlikuje od onoga sto sam ja postavio. Apsolutno tu ne pise da se "podaci u saobracajnoj dozvoli i tablicama mogu unositi na cirilici". Ne samo da to ne pise u konvenciji, nego si to izmislio. Pise da moraju postojati podaci I NA LATINICI. DAkle, latinica mora da stoji.

   Ja se takodje "stalno ne pozivam na ustav", vec to rade cirilizatori.
   Kazes "ozbiljni ljudi znaju da nijedan ustav nikada nije dozvoljavao upotrebu latinice u vecinskom jeziku".
   Ti si izgleda ekpert da u jednoj recenici (kao i malopre) napises nekoliko netacnosti. Prvo, nikakvi "ozbiljni ljudi" ne znaju to sto ti tvrdis. Drugo, to sto tvrdis "da nijedan ustav nije dozvoljavao upotrebu latinice u vecinskom jeziku" je opet netacno.

   Najzad, kakve veze ima to sto su pravopisi srpskog jezika napisani na cirilickom pismu, ako recimo u pravopisu iz 1993. godine pise ovo: "Osnov savremene, a uglavnom i istorijske evropske pismenosti čine tri pisma- grčko, latinsko ili latiničko (latinica) i ćirilsko ili ćiriličko (ćirilica). Ćirilica i latinica predstavljaju standardna pisma našeg jezika."

   Избриши
  8. Они који држе до ћирилице и прате како Политика пише о овој проблематици засигурно сматрају да та новина ради на штету. На штету ћирилице.

   +++

   Шта има да делим везе и цитирам текст правних аката. Опет нећеш веревати или разумети.

   +++

   Najzad, kakve veze ima to sto su pravopisi srpskog jezika napisani na cirilickom pismu, ako recimo u pravopisu iz 1993. godine pise ovo: "Osnov savremene, a uglavnom i istorijske evropske pismenosti čine tri pisma- grčko, latinsko ili latiničko (latinica) i ćirilsko ili ćiriličko (ćirilica). Ćirilica i latinica predstavljaju standardna pisma našeg jezika."

   Јел знаш да пишеш српски језик на грчком писму? Шта ти значи тај цитат?

   Елем, моја је добра воља да знам читати српски језик на латиничком писму. Ја могу усвајати језичка правила знајући само једно писмо - ћириличко. Довољно је.

   Ко хоће да научи српски он мора знати ћирилицу. Због тога је прави идиотлук приморавати Бојана Савића и моју маленкост да српски језик читају на нећириличком писму.

   Чему то? Шта ти добијаш са тим?

   Избриши
  9. Evo ja pratim Politiku i smtram da je Politika nista drugo neko cirilizatorsko glasilo. Oni NIKADA, ponavljam NIKADA ne pisu o stavovima druge strane i samo pisu pro-cirilizatorske clanke.

   Postavio si pitanje "da li znam da pisem srpski jezik na grckom pismu".
   Sta si ti uopste hteo tim pitanjem da kazes?
   Prvo, srpski jezik se ne pise grackim pismom.
   Drugo, to sto se ne pise, ne znaci da ne moze da se pise. Znaci, moze da se pise i grskim pismom, samo je potrebno da se uredi nacin koriscenja grckog pisma, i to moze da se uradi.
   Trece, srpski jezik danas koristi cirilicu i latinicu, a ne grcko pismo.

   Kazes da je tvoja dobra volja da znas da citas srpski jezik na latinici. Vidis, to je samo tvoj stav.
   Neko drugi moze da kaze suprotno - da je njegova dobra volja da zna da cita srpski jezik na cirilici. I da moze usvajati jezicka pravila znajuci samo latinicu.

   Ko hoce da nauci srpski apsolutno ne mora da nauci cirilicu. Naravno da moze samo da zna latinicu. I ne samo to, nego to je tako u stvarnom zivotu.
   Postoje ljudi koji ne znaju cirilicu, a znaju srpski jezik, narocito u regionu i u dijaspori. Cak i mnogi Srbi (da ne kazem vecina) koriste samo latinicu, a ne cirilicu.

   Niko ne primorava Bojana Savica da srpski jezik cita na necirilickom pismu. U pitanju je, opet ponavljam po milioniti put, pravo da SVAKI korisnik srpskog jezika (a ne samo Bojan Savic), treba i moze da ima isto pravo koje Bojan Savic trazi za sebe, a to je da SAM odluci da se sluzi kojim god zeli pismom, od dva standardna pisma srpskog jezika.
   Bojan Savic ne zeli da drugima da to pravo, pozivajuci se na diskriminatorski clan ustava koji je odredio da je samo jedno od dva standardna pisma - u sluzbenoj upotrebi, suprotno realnosti.

   Sta ti, i Bojan Savic, kao i bilo koji drugi "cirilizator" imate od toga da drugi ljudi nemaju isto pravo koje ti i Bojan Savic trazite za sebe? Sta ti dobijas time sto recimo DRUGI LJUDI zele da se sluze samo latinicom?

   Избриши
  10. Овде је као аргумент, да се српски треба писати латиницом, потурен цитат да европску писменост чине хеленица, латиница и ћирилица.

   То јесте тачно, али није аргумент да се немачки језик пише на хеленичном писму. Очигледно, оно што важи за немачки, засигурно, не важи за српски. Због тога ти не би имао ништа против да се уведе треће писмо само да би имао право на употребу латинице.

   Данас, и претходних дана све до мог рођења, користим само ћирилицу у српском језику. Шта је ту спорно? Због чега ми намећеш своју нетрпељивост?

   Не постоји ни један правни или језички писани документ који мене обавезује на употребу нећириличког писма у српском језику.

   Не може мањина да терорише већину. За српски језик је неписмен свако ко не зна ћириличко писмо. У званичном просветном систему Републике Србије настава се обавља на ћирилици, а остали изузеци ме ни најмање не занимају.

   Бојана Савића, оснивача овог блога, итекако приморавају на коришћење латиничног писма. То је лако проверљива и очигледна чињеница.

   Бојан Савић и ти, у одређеном смислу - мене не занимате, јер ви сте слободни људи да мислите својом главом. Теби чак ни презиме не знам. Гледам себе, а то исти и теби топло препоручујем!

   Саобраћајну дозволу са унетим подацима на ћириличком писму тражим искључиво за себе самога. Нема разлога да се због тога осећаш угроженим.

   Избриши
 53. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши