уторак, 27. децембар 2011.

НОВА НОВЧАНИЦА АПСОЛУТНИ ХИТ


 Нова српска новчаница од 2000 динара, према тврдњама нумизматичара постала је веома тражен експонат мећу колекционарима у Србији и иностранству.  Случај да је лик на новчаници окренут на супротну страну од  државних симбола није забележен ни на једној новчаници коришћеној у последњих 150 година, кажу стручњаци. Народна банка Србије то демантује и тврди да новчаница неће бити повучена из оптицаја.
  „Цео дан ме зову из земље и иностранства, сви хоће да имају нову новчаницу, каже Мирослав Мишковић, најпознатији српски нумизматичар, чија колекција новчаница спада у највеће и најреспектабилније у овом делу Европе. Могао бих одмах да поделим све што имам. Звали су ме и неки наши политичари, велики заљубљеници у новчанице свих врста,  који би волели да у својој колекцији имају неколико милиона ових новчаница, што само потврђује колико је велика заинтересованост за њу.“
Грађани су такође одушевљени новом новчаницом и многи се надају да ће је имати у својој колекцији. Митар Ђорђевић пензионер из Ваљева каже за С.С.С.С. да је нова новчаница јако интересантна и да би волео да има неколико десетина у свом поседу.
  „Новчаница од 5000 динара ми је још интересантнија и имао сам прилику да је држим у рукама, али сви знамо колико је ретка . Надам се да ћу успети да дођем у посед новчанице од 2000 динара, чуо сам и да,пошто је интересовање велико,  може и да се добро прода. Кажу да за њу на тржишту може да се добије готово 20 евра или 30 долара.“
 Како предвиђају наши економски стручњаци  потражња за овом новчаницом ће бити изузетно велика у наредном периоду. Неки прогнозирају да ће колекционари за њу на тржишту плаћати и до 5000 динара и да је НБС направила пун погодак оваквим потезом. Очекује се и да ће нумизматичари похрлити у Србију како би купили нову новчаницу, што ће побољшати прилив девиза и уједно смањити трговински дефицит који имамо са иностранством.  

1 коментар: