субота, 8. октобар 2011.

GAĆE NEĆE POSKUPETI


 08.10. 2011. BEOGRAD    
       Na telefonskoj sednici Vlade Srbiji  doneta je odluka da cena gaća ove godine ostane ista. Vlada ce kao i do sada nastaviti subvencionisanjee cene gaća kako bi svim  gradjanima koji se greju na ovaj energent omogucila nesmetano grejanje i ove grejne sezone.
-Bilo je zahteva da se cena poveća ali smo želeli da sprečimo udar na standard gradjana, ova odluka ce, svim gradjanima koji se greju na gace, omoguciti da i ove zime imaju  dobro i jeftino grejanje, izjavio je na konferenciji za stampu Premijer i Ministar Finansija Vlade Srbije Mirko Cvetkovic. Cena gaća ce se subvencionisati iz budžetske rezerve ili ukoliko bude neophodno zaduzivanjem kod banaka,zaključuje Cvetković.
Direktor Srbijagaća, Dusan Bajatović, bio je zadovoljan ovakvom odlukom Vlade:
 - Poznato je da Srbijagaće imaju problema sa naplatom svojih potraživanja, cena gaća se drži na jako niskom nivou i Srbijagaće odavno posluju na samoj ivici rentabilnosti. Činjenica da će vlada subvencionisati cenu gaća, olakšaće poslovanje preduzeća, i omogućiti da svi gradjani koji se greju na gaće ove godine imaju nesmetano snadbevanje.
Saradnik Instituta za energetsku efikasnost, Ostoja Kovačević kaže da je ovim potezom Vlada opet pribegla populizmu i pritisku javnosti u predizbornoj godini.
-Mislim da je ovo populistička odluka, koja samo zamrzava problem, Vlada prosto nije smela da podigne cenu gaća u predizbornom periodu, a ovakvim potezom samo je teret prebacila na pleća ostalih građana Srbije. Cenu gaća bi trebalo da odredi tržište, a ne ministri u vladi koji često gledaju samo kratkoročni politički interes.
U svakom slučaju, ova vest sigurno je obradovala sve gradjane koji se greju na gaće, i ove zime će im biti omogućeno grejanje a neće biti novog udara na njihov budžet.

2 коментара:

  1. Da li će Srbijagaće imati monopol sa ruskim gaćama ili će građani moći slobodno i neometano da nabavljaju na buvljacima gaće renomiranih rumunskih, turskih i po cenama vrlo konkutentnih kineskih proizviđača?
    I da li je ta u poslednje vreme učestala pojava bila razlog Konuzinovog besa i diplomatskog ispada pre desetak dana?

    ОдговориИзбриши
  2. A sta misliš o tome da se ova politika kombinuje sa restriktivnom uvoznom politikom tako da se ohrabre domaći proizvođači gaća?

    ОдговориИзбриши