субота, 8. октобар 2011.

Srbija legalizuje korupciju



    
        Ne pamti se da je jedan zakon ujedinio toliko različitih profesija kao” Zakon o Korupciji” koji ovih dana treba da se nadje pred poslanicima republičkog parlamenta. Lekari, profesori, sudije, policajci i mnogi drugi zaposleni u državnoj upravi jednoglasni su u oceni da će novi zakon negativno uticati na njihova primanja.
      Naime, posle dugih i iscprnih analiza, Vlada Srbije predložila je parlamentu zakon o korupciju kojim će ova izuzetno profitabilna grana privrede biti uvedena u legalne tokove. Primaoci mita od sada će izdavati fiskalne račune i plaćaće PDV, što će povećati priliv sredstava u republićki budžet.
      Republički ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić kaže
- Debata o zakonu je dugo vodjena u stručnoj javnosti, medju parlamentarnim partijama, učešće u izradi zakona uzele su nevladine organizacije, i došli smo, mislim, do kvalitetnog predloga zakona, koji je dobio i podršku Venecijanske Komisije, i OEBS-a. Bilo je dilema oko stope PDV-a koji će se naplaćivati primaocima mita, ali odlučeno je da bude 18 posto, naravno mi ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno kasnijim izmenama poboljšati zakon. Novim zakonom je predvidjeno da primaoci mita moraju posedovati fiskalnu kasu, svako primanje mita mora  biti evidentirano, i na njega mora biti plaććen porez. Problem je npr. kod saobračajne policije jer ne možete očekivati da policajac nosi sa sobom kasu ali u tom i sličnim slučajevima, problem če biti rešen izdavanjem računa koji korisnik usluge potpisuje tako da ostaje trag o transakciji.
    Sindikati zaposlenih u Državnoj upravi najavili su satanak za sledeću nedelju, kada će izaći sa jasnim stavom o novom zakonu, pominje se i mogućnost protesta. Jedan od neimenovanih prestavnika sindikata  kaže da je novi zakon direktno uzmeren protiv svih poštenih korumpiranih ljudi i da će umnogome smanjiti njihova primanja.
     U Skupštini se očekuje burna rasprava, opozija je protiv novog zakona, a predstavnici vojvodjanskih partija podršku uslovljaju time da prihod od poreza koji bude  prikupljen na ovoj način bude prebačen u pokrajinski budžet ili potrošen na infrastrukturne projekte u Vojvodini.
 Bojan Savić

Нема коментара:

Постави коментар