петак, 16. децембар 2011.

БУС ПЛУС РАЗМРДАО БЕРЗУ


16.12.2011. Београд
 Београдска берза је јуче забележила рекордну трговину хартијама од вредности, што је довело и до рекордног скока индекса Белекс 15 који је пробио све досадашње границе. Разлог за то је пуштање у промет Бус Плус карата Београдског Градског Саобраћајног Предузећа. Потражња за овим хартијама од вредности је била толика да је у гужви која је настала међу брокерима било чак и повређених.
Борисав Аћимовић консултант на београдкој берзи за С.С.С.С. даје свој поглед на ову ситуацију:
 „Бус Плус карте су јуче просто експлодирале, јагма за њима је била невероватна , у једном моменту наша берза је личила на Вол Стрит, са свих страна се чуло: „Купујем, купујем“,. Оваква потражња није забележена чак ни када су се на берзи појавиле акције НИС-а. Очекујем да ће се тренд потражње у наредним данима одржати на овако високом нивоу што само може да радује. После дугог периода у којима је берза, погођена кризом мировала, коначно се појавио производ који је размрдао тржиште.“
Министар економије Небојша Ћирић нам је у телефонском разговору кратко рекао:
 „Оваква дешавања на берзи су само још један од доказа исправне политике коју влада и министарство воде. Емитовањем ових хартија од вредности смо показали да у Србији и те како постоје инвеститори  заинтересовани за улагања. На неки начин смо показали да смо лидери у региону, јер оваква потражња није забележена нигде у суседним земљама. Очекујем да се овај позитиван тренд настави, и врло је могуће да ће бити још повређених брокера.“
 Како сазнајемо повређени брокери су збринути у Клиничком центру, а ради се само о лакшим повредама. Овакав расплет догађаја довео је и до скока вредности наше медицинске индустрије, а упућени кажу  да ако се трговина Бус Плус картицама настави оваквим темпом, да ће потражња за завојима, фластерима и осталим медицинским потрепштинама само расти што ће овакав тренд само ојачати.
 Све у свему, коначно  у нашој економији дувају позитивни ветрови , надамо се да ће у будућности бити више разбијених носева и глава, што како видимо, недвосмислено доводи до напретка и просперитета.

Инспирација:
 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=12&dd=16&nav_category=12&nav_id=566301

Нема коментара:

Постави коментар