среда, 1. фебруар 2012.

ЗБОГ КРИЗЕ РАПИДНО ОПАО БРОЈ УБИЈЕНИХ У АМЕРИЧКИМ ФИЛМОВИМА!


  Економска криза која дрма Америку није заобишла ни Холивуд, снима се све мање филмова, продуценти и режисери на све могуће начине смањују трошкове снимања. Једна од мера погађа сам понос америчке филмске индустрије, нешто по чему се она годинама издвајала у односу на светску филмску продукцију. Режисери филмова су због мера штедње приморани да смање број убијених у америчким филмовима, што увелико доводи до незадовољства љубитеља седме  уметности.

  Према налазима „Агенције за праћење филмских трендова, са  седиштем у Филаделфији, пре кризе просечан број убијених у америчким филмовима је био 248 по филму. Од тога највећи део отпада на убијене ватреним оружјем (где су сврстани и погинули и у експлозијама) 165, хладним оружјем  62, а голим рукама 21.  Криза  је тај број смањила на 156 убијених по филму   (ватреним оружјем 60 , хладним оружјем 50, голим рукама  46) што је пад од готово 40% . Већ из ових података може се видети да су режисери и сценаристи због штедње принуђени да више смишљају и снимају сцене у којима ће се убиства вршити голим рукама,  како би се уштедело на пиротехници. Такође повећан је и број дијалога у филмовима, што америчка публика, која има изузетно истанчан укус, никако не воли.
Џон Џонсон, филмски критичар овим поводом каже:
  „Криза је ударила Холивуд у најосетљивију тачку. Примећујете да је број експлозија, слупаних аутомобила, масовних обрачуна рапидно опао. Америчка филмска индустрија се тренутно налази у можда највећој кризи од настанка. Због штедње сценаристи су приморани да раде на причама, да смишљају занимљиве заплете, да прикажу истинске емоције, а такве филмове наравно нико не жели да гледа. Значи, штеди се на ефектима, што опет доводи до опадања броја гледаца, и то је зачаран круг из ког ће Холивуд  јако тешко изаћи.  
Џек Џексон, глумац који је учествовао у снимању више холивудских хитова, тренутно све мањи ради и оправдано је забринут за своју егзистенцију.
  „Радио сам са највећим светским звездама, убијали су ме Шварценегер, Брус Вилис, Сталоне, Стивен Сигал, сви по неколико пута . Тренутна ситуација је трагична, све је мање филмова о великим катастрофама , у којима смо ја и велики број мојих колега глумили погинуле, и тако прехрањивали наше породице. Нема више ни жестоких акционих  филмова са великим звездама где се број убијених мерио стотинама, па сам у истом филму могао да будем убијен у више наврата .“
 „ Сада је мој посао доста  захтевнији,чак добијам и текст који морам да изговорим, што овај посао чини све тежим, док је раније било довољно да одем и пустим да ме убију. Будућност ми изгледа још горе, плашим се да је златно доба Холивуда прошло.“ закључује Џексон.

1 коментар: