субота, 29. октобар 2011.

Kapitalci u Kolubari!


                                            
Kako nam javljaju naši dopisnici ribolovačka sezona na Kolubari I dalje traje. Iako je voda veoma mutna, ovih dana uhvaćeno je nekoliko kapitalaca. Predsednik Srpskog Udruženja Pecaroša (SUP), Ivica Dačić za naš blog kaže:
    “Tačno je da je ovih dana na Kolubari opet uhvaćeno par krupnih komada. Za to je najzaslužnija Brankica Stanković, pasionarani ribolovac,koja je odlično pripremila teren, mesecima proučavala navike riba i svoja, tako da kažem” insajderska” saznanja nesebično podelila sa drugim ribolovcima. Voda jeste mutna, ali trudimo se I uspeli smo da upecamo nekoliko krupnih riba. Moram napomenuti da se ne primenjuje metod “uhvati i pusti” koji  se prethodnih godina često primenjivao u Srbiji. Njegovom primenom došlo se do prevelikog broja krupnih riba u Srbiji pa moramo malo da ih proredimo.  Ne treba se plašiti da će ovakvim ribolovom nestati krupne ribe, ja vam garantujem da u Srbiji ima mnogo kapitalaca koji slobodno plivaju njenim mutnim vodama. Ranijih godina je i inače lovljena samo sitna riba.Da li ćemo njih izlovljavati zavisi od procene situacije. Možda sledeće godine u proleće uhvatimo još nekog kapitalca, ionako su oni najkrupniji ostali slobodni.”

   Neki kritičari ovakvog ribolova kazu da je ovo loš pristup gazdovanju mutnim vodama Srbije. Neke vode se selektivno izlovljavaju dok druge ostaju netaknute. Kolubara će ovako izgubiti svoje kapitalce, dok će ostali nesmetano plivati.
  “ Ivica Dačić i njegovi saradnici godinama hrane ribe, čuvaju ih, a onda pred izbore uhvate nekog kapitalca, kako bi prikazali da SUP dobro radi. Neke mutne vode su povlašćene na njima se maksimalno primenjuje metod “uhvati i pusti”, a na nekim čak uopšte nema ribolova, čime ove vode postaju privlačnije, a kapitalci sve krupniji.’, kažu oni.
  Neki tvrde i da su sve ovo obične ribolovačke priče,  da su uhvaćene samo sitne ribe, ni krive ni dužne, dok su prave grabljivice koje uništavaju riblji fond ostale netaknute, i da će nastaviti da pustoše po Srbiji.
   Istina ili ribolovačke priče, odgovor ćemo saznati u nekom budućem vremenu. U svakom slučaju svi znamo da u srpskim mutnim vodama ima mnogo grabljivica, mnogo kapitalaca i jedva čekamo da se voda izbistri, a najveći među njima budu ulovljeni.

1 коментар: