четвртак, 20. октобар 2011.

Kupujmo ” Domaćicu”!


                                                 
     Narkomanska organizacija Srbije (NOS), održala je danas protest ispred Ministarstva Poljoprivrede i zatražilo da se zabrani uvoz genetski modifikovane marihuane u Srbiju. Demonstranti su uzvikivali parole “Tripujmo srpski” ,  “Tuđu nećemo svoju ne damo“, “ Ozelenimo Srbiju”.  Protest pod nazivom    ”Kupujmo domaćicu” su podržali i domaći proizvođači marihuane.
    Predstavnik NOS-a Tripko Travica u obraćanju medijima navodi  da se u Srbiju nekontrolisano uvozi genetski modifikovana marihuana :
    “Ovako proizvedena marihuana nije medicinski ispitana, može izazvati genetske poremecaje koji se mogu preneti na buduće generacije narkomana. Mi podržavamo domaće proizvodjače, koji su zajedno sa nama u ovom protestu i tražimo od države da zaštiti domaću marihuanu. Prošle godine su domaći proizvođači posadili oko 500 000 biljaka marihuane čime su pokazali visoku ekološku svest , ovo je pitanje od nacionalnog interesa i ne sme biti politizacije i strančarenja oko njega.”
    Predstavnik proizvođača marihuane Veselin Zelenović ovako vidi celu situaciju:
  “ Na tržištu se pojavljuje sve više genetski modifikovane marihuane, takođe primećeno je da mnogi proizvođači koriste genetski  modifikovano seme  čime krše zakon i ugrožavaju domaću proizvodnju. Naš zahtev ministarstvu je da se pooštre kontrole, da stabljike ovakve marihuane budu uništene, a krivci kažnjeni.Ovako proizvedena  marihuana ugrožava domaće proizvođače, pogotovu u vreme ekonomske krize. Naši proizvođači ne dobijaju subvencije kao u drugim zemljama i teško da u ovakvim uslovima mogu biti konkurentni na tržištu. Takođe moram dodati da je organski proizvedena marihuana mnogo kvalitetnija, zdravija i može predstavljati izvozni adut Srbije.”
    Ministar Dušan Petrović danas nije bio dostupan za medije, a jedan od njegovih savetnika nezvanično nam je rekao:
      “Ranije je bilo dosta nerazumevanja između nas i NOS-a, ali danas smo imali vrlo konstruktivan razgovor i približili svoje stavove, žargonski rečeno, popušili smo lulu mira, i iskreno nama u ministarstvu su se otvorili novi vidici i sada totalno drugačije gledamo na taj problem.
       Poznati ekspert  za marihuanu Vlastimir Purić, ovako komentariše celu situaciju:  “U principu NOS i proizvođači su u pravu, marihuana proizvedena na tradicionalan način je proverenog kvaliteta, nema negativnih nuspojava , što se za genetski modifikovanu ne može sa sigurnošću tvrditi.Takođe naša marihuana je deo naše nacionalne tradicije, našeg nacionalnog bića, uz nju su tripovale generacije Srba  i mislim da ne bi smeli tako lako da je zapostavimo.”
    Da li će doći doći do radikalizacije protesta zavisi od budućih koraka ministarstva, ali s obzirom da su predstavnici ministarstva i NOS a našli zajednički dim, očekujemo da će ova inicijativa biti prihvaćena od strane nadležnih organa. S.S.S.S .kao nacionalno odgovoran blog naravno podržava ovu akciju i punim plućima učestvuje u njoj.

Bojan savić

1 коментар:

  1. Mislim da bi mogli eventualno dozvoliti ukrštanje domaćeg semena sa nekom Albankom (ko god je ovo shvatio sa seksualnom konotacijom, sram ga bilo). Albanka je dokazano dobra, nema loših, modifikovanih gena, a i odlično bi odjeknulo u Evropi, kao dokaz naše dobrosusedske politike. Molio bih eksperta g-dina Purića da se izjasni o ovom mom predlogu.

    ОдговориИзбриши