среда, 19. октобар 2011.

Nobel za Gileta?!?


       Neformalni pokret, koji je krenuo  iz Republike Srpske, kao lavina širi se svetom. Protest koji  je započeo kao odgovor na odluku suda u Derventi da Dušanki Adžić zapleni svinju  Gileta, zbog duga za neplaćenu TV pretplatu, kao požar se raširio po celom svetu i prerastao u protest protiv multinacionalnih kompanija banaka i tajkuna. Demonstranti su u celom svetu izašli na ulice, uzvikivali parole “Sloboda za Gileta”,” Svi smo mi Gile”,  “Danas Gile sutra mi”, u mnogim gradovima, došlo je do sukoba sa policijom, najgore je bilo u Rimu gde je 100 000 građana izašlo na ulice i gde su izbili najžešći sukobi sa policijom. Rim je bukvalno goreo, a gust oblak dima se satima vijorio nad centrom grada. Policija je intervenisala šmrkom i suzavcem i prema prvim informacijama uhapšeno je nekoliko stotina ljudi.U Njujorku su demonstranti  okupirali Zukoti park, a pridružile su im  se mnoge javne ličnosti kao što su Majkl Mur, Suzan Sarandon i drugi. Okupljenima se obratio čuveni antiglobalista Noam Čomski koji govor održao obučen u majicu sa Giletovim likom. Skupljena su novčana sredstva i počelo je štampanje “Sloboda za Gileta” žurnala, koji je odštampan u 50 000 primeraka i besplatno se deli demonstrantima. Demonstranti su jednoglasni u svom zahtevu da Gile bude oslobođen i vraćen vlasnici.
   Demonstriralo se i na drugim kontinentima, u Australiji su nošeni transparenti sa Giletovom slikom, uzvikivane parole protiv banaka,  pozivalo se na rušenje sistema, pravedniju raspodelu bogatstva.U svim većim azijskim gradovima, takođe su održane demonstracije, zahtevi su bili isti, prevashodno sloboda za Gileta, zatim promene sistema, veća prava radnika...
   Pokret se sve vise širi i postaje globalni fenomen koji preti da ugrozi savremeni ekonomski sistem, uzdrma globalne ekonomske korporacije, i promeni kapitalizam iz korena.
    “Sloboda za Gileta je definitivno globalni fenomen koji može da potrese temelje kapitalizma i donosi promene koje će iz korena  preobraziti ceo moderni  svet.”, kaže za S.S.S.S . , Nebojša  Jevtović, nekadašnji aktivista “Otpora”.
     Upadljivo je da pokret nema zvaničnog lidera, ali takođe i činjenica da je pokret jako dobro organizovan,moguće je da Gile na neki način komunicira sa demonstrantima i da je on taj koji vuče konce. U svakom slučaju Gile je postao svetski simbol slobode i ličnost koja će definitivno obeležiti početak ovog veka. Već se uveliko priča da bi mu trebalo dodeliti Nobelovu nagradu za mir, ali to zavisi od krajnjeg rezultata protesta , ne zaboravimo da je Nobelova nagrada često pod jakim političkim uticajem moćnih zemalja, koje će verovatno pokušati da to spreče.”, zaključuje Jevtović.

Blog S.S.S.S. se ovim putem pridružuje protestu, i poziva sve svoje čitaoce da nam se pridruže.

Bojan Savić

1 коментар: