уторак, 18. октобар 2011.

Prevencija Kriminala daje prve rezultate


    Ono što je nekad bila samo književna i filmska fikcija prerasta u stvarnost.Prevencija kriminala o kojoj se dugo govori u javnosti  na jasan i ubedljiv nacin demonstrirana je u Novom Sadu,  nad četvoricom dečaka, kojima posle ovakvog tretmana sigurno nikada u životu nece pasti na pamet da se kriminalom bave. Posle ovog događaja  izgleda da je država konačno pronašla pravi način da se izbori sa ovim zlom koji izjeda sve pore srpskog društva.   
    Efikasnom i odlučnom akcije policije ovi dečaci su u pravom trenutku svog odrastanja sprečeni da postanu kriminalci i zahvaljući tome pred njima je svetla budućnost i pošten život.
Ministar Policije Ivica Dačić za S.S.S.S. kaže:
       “Uvodjenje prevencije kriminala je istorijski dogadjaj za policiju Srbije. Još otkad sam gledao film Suvisni izvestaj (Minority Report)  sa Tom Kruzom ta ideja mi nije dala mira. Uspešnim radom naših stručnih timova uspeli smo da tu ideju pretvorimo u delo i na najbolji način sprovedemo u praksi.Ovaj metod baziran je na najsavremenijim naučnim otkrićima i doprineće mnogo manjoj stopi kriminala u Srbiji. Deca koja prođu ovakav tretman u velikom procentu ne postanu kriminalci. Na osnovu naučnih nalaza utvrđeno je da je uzrast od 14-15 godina najpogodniji za primenu ove mere. Decu u tom razdoblju prestaju da tuku roditelji, nalaze se u pubertetu i vrlo lako mogu da skliznu na stazu zločina. U ovom konkretnom slučaju primećeno da je jedan od dečaka popustio u školi, da nije doneo domaći prošle srede, a drugi je dobio trojku iz matematike, dok je cele prošle godine imao jaku četvorku. Čim smo to saznali odmah smo reagovali i rezultat je vidljiv.Metoda još nije primenjena u svim policijskim stanicama ali posle ovako uspesne primene u Novom Sadu insistiraću da se što pre uvede u celoj Srbiji. Pozvao bih ovom prilikom komandire stanica da svojim zalaganjem što pre obezbede uslove kako bi Prevencija Kriminala zaživela u celoj zemlji.”
   Na pitanje da li je događaj  iz Jagodine, kada je u akciji MUP-a ,na stadionu povređeno 23-oje đaka,jedan od pokazatelja kako bi ova metoda trebalo da funkcioniše Dačić odgovara:
    “Samo delimično, u Jagodini je primenjen metod Prevencije Navijačkog Nasilja. Svi znamo da je nasilje na stadionima veliki problem, svi se sećamo Đenove, ovom prilikom smo primenili novi metod borbe protiv tog problema. Verujem da posle ove akcije velika većina povređene dece neće postati huligani. Zahvalio bih se ovom prilikom Draganu Markoviću Palmi koji je obezbedio stadion i decu kako bi mogli na pravi način da primenimo novi metod u borbi protiv navijačkog nasilja.
    B.S. iz Novog Sada koji je imao čast da na njemu i njegovim drugarima prvi put bude primenjena metoda Prevencija Kriminala, oduševljeno kaže:
        “Hvala policiji na ovom tretmanu, baš sam ovih dana razmišljao o tome da postanem kriminalac. Čak smo se drugovi i ja dogovorili da to veče gledamo Kuma  na dvd-iju,ali posle ove akcije policije odmah sam odbacio takve pomisli.  Sad je ispred mene miran i pošten život i čim izađem iz bolnice počinjem vrednije da učim kako bih opravdao poverenje koje mi je policija ukazala.“
     U javnosti još postoje dileme oko primene nove policijske metode ali izgleda da će ih svedočenje B. S.  i suze zahvalnih roditelja razvejati i pokazati da je policija pronašla pravi način borbe protiv kriminala.
Bojan Savić

Нема коментара:

Постави коментар