среда, 12. октобар 2011.

Toma Nikolić podnosi ostavku


12.10.2010. Beograd
    Prava politička bomba odjeknula je juče medju dobro obaveštenim novinarima i političkim komentatorima. Vest da će Tomislav Nikolić podneti ostavku i povući se u penziju sigurno je vest godine na političkoj sceni Srbije.
   Kako saznajemo iz izvora bliskih Nikoliću, vest je apsolutno istinita i očekuje se da će danas Tomislav Nikolić podneti neopozivu ostavku na mesto omiljenog opozicionara. Nikolić će ostavku podneti lično Predsedniku Tadiću, a zatim će novinarima i građanima Srbije obrazložiti svoju odluku.
    Tomislav Nikolić se u politiku uključio početkom 90-ih, godinama je bio potpredsednik Srpske Radikalne Stranke, 2008-e, posle sukoba sa Vojislavom Šešeljom osniva Srpsku Naprednu Stranku, koja doživljava izuzetan uspeh i postaje najpopularnija partija u Srbiji. U svojoj političkoj karijeri bio je jedan od omiljenih opozicionara Slobodanu Miloševiću, da bi se posle promena 2000-e izborio za mesto neprikosnovenog omiljenog opozicionara, prvo Koštunici a zatim Tadiću. Na predsedničkim izborima je dva puta u neizvesnoj borbi gubio od Tadića čime je pokazao da je apsolutni vladar među omiljenim opozicionarima sadašnjoj vlasti.
    Šta je uzrok ovakve odluke, još nije najjasnije, da li je Nikolić, odlučio da otvori prostor novim snagama, ili su pak lični razlozi u pitanju znaće se verovatno večeras. U Skupštini Srbije nije bilo raspoloženih za priču, među poslanicima vladajuće koalicije danas je vladao muk, samo je jedan od poslanika DS-a na naše pitanje da prokomentariše novonastalu situaciju kroz zube procedio “Katastrofa”
    Politički analitičari su jednoglasni u oceni da je ovo izuzetno ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji, i da u narednom periodu može doći do krize vlasti i mogućih prevremenih izbora. Takođe očekuje se rasplamsavanje borbe između mladih lavova srpske političke scene, jer će svaki od njih težiti da zauzme poziciju omiljenog opozicionara u Srbiji.
Bojan Savic

Нема коментара:

Постави коментар