петак, 4. новембар 2011.

Čudo u Čačku, šahtovi u ravni asfalta!


  Predsednik Srbije Boris Tadić u pratnji  Ministra infrastukture Milutina Mrkonjića juče je posetio Čačak, gde su zajedno pustili u rad Knićaninovu ulicu. Ono što ovu ulicu čini drugačijom jeste činjenica da je na njoj primenjen potpuno novi metod asfaltiranja, rađen po metodi, čačanskog putara, Mikana Petrovića. Ovaj metod je nešto potpuno novo na našim putevima i njegovom primenom uspelo se u nečemu što je dosad bilo nezamislivo, da poklopci šahtova budu u nivou ulice.
 Predsednik i Ministar juče su, svečano, pustili ulicu u promet a zatim se nekoliko puta njom i provozali kako bi se lično uverili u domete ovog dostignuća. Oduševljeni građani , sa nevericom,su posmatrali ovo  građevinsko čudo, da bi se ubrzo i oni pridružili ministrima u vožnji ovom potpuno ravnom ulicom.
 Na svečanosti otvaranja Knićaninove ulice, predsednik Srbije Boris Tadić je, ne krijući oduševljenje, rekao da u ovu ulicu treba dovesti i đake i omogućiti svim građanima da se uvere u lepotu "čudesne kolonade šahtova". Tadić je za novi asfalt u “Knićaninovoj” rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se o njemu prave pesme i filmovi. Po njegovoj oceni, Knićaninova ulica je "herojsko delo" jer su ljudi koji su na njoj radili rizikovali živote.­
Ministar Mrkonjić ,vidno impresioniran, kaže:
 -Oduševljen sam, genijalan metod,srpski putari su ovim izumom stali rame uz rame sa najboljim svetskim putarima, i pokazali da mogu biti konkurentni i na svetskom tržištu. Šteta što smo ostale puteve završili pre roka, mogli smo i na njima da primenimo ovaj metod. Ovim smo dokazali da smo lideri u regionu. Put u Evropu nikad nije bio ravniji i zato je Mikan Petrović za mene heroj.
.  Sam Mikan Petrović je skromno primao pohvale i čestitanja od prisutnih:
 -Ovo je metod na kom sam dugo radio, razvijao ga, pratio najnovija svetska dostignuća. Najbitnija stvar je poravnati asfalt i poklopac šahta, kada sam otkrio kako to uraditi, bilo je lako. 
  Vozači iz drugih gradova su već sinoć počeli da pristižu u Čačak kako bi se i oni provozali Knićaninovom ulicom, i sami osetili čari vožnje po ravnom.Naša ekipa im se pridružila i utisci su zaista impresivni . Auto prosto klizi po asfaltu bez ikakvog truckanja, stvarno neverovatan, gotovo nestvaran osećaj.

Bojan Savić
Ideja: Želimir Lalić

1 коментар: