петак, 4. новембар 2011.

I radnike šikaniraju, zar ne?



  Vreme ekonomske krize radnicima  donosi sve više nedaća. Činjenica da na tržištu postoji višak radne snage dopušta poslodavcima bahat onos prema  radnicima što se ponekad pretvara u pravo šikaniranje. Često se ne poštuju osnovna radnička prava. Poslodavci redovno isplaćuju plate, uplaćuju doprinose, čak je primećeno da neki isplaćuju bonuse, ili što je još gore trinaestu platu.
 O tome najbolje svedoči ova ispovest jednog od radnika firme Mrtav Gladan D.O.O.
 - Ima mesec i po dana kako nas naš poslodavac juri da nam da plate a mi se ne damo. Jedva nam je početkom prošlog meseca uterao dve petine plate,ali od tad se mi ne damo i izbegavamo da preuzmemo ostatak prošlomesečne i kompletnu ovomesečnu platu. Ne mogu nas na to naterati ni kamate računa za struju,ni stanodavci pojedinih tvrdoglavijih odbijača plata. Neki su toliko tvrdoglavi da pored toga što ne platiše kiriju, ne nahraniše ni decu,a sami danima na posao dolaze gladni,jedan čak toliko da je pao u nesvest od gladi.Videvši ovo gazda se ipak smilovao i čvrsto obećao da ga neće terati da uzme platu bar sledećih šest meseci. Bilo je zaista zadovoljstvo gledati oduševljene sa kojim je ovaj čovek primio ovu vest. Odmah je nazvao decu i saopštio im da bar sledećih šest meseci neće jesti čokoladu i da će im se konačno ispuniti želja da jedu jednom dnevno.  A tek radost njegove supruge kada je saznala da će ih zbog toga izbaciti iz stana. Ta radost se ne može opisati rečima. Suze radosnice u njenim i očima dece obradovale bi i najtvrđe srce.
 - Na svakodnevno zvocanje i molbe našeg poslodavca da nam uplati zaostale plate ostajemo gluvi i tako će biti do daljnjega. ako je tražio radnike koje će plaćati,onda je to trebao i da naznači kad smo potpisivali ugovor o radu a ne ovako da nas sad zavlači i maltretira! Nećemo plate pa makar i po cijenu otkaza!

Aleksandar Mikulić
Bojan Savić




Нема коментара:

Постави коментар