понедељак, 28. новембар 2011.

DINKIĆ KOMPONUJE OPERU


  Kako saznajemo iz krugova bliskih bivšem ministru i guverneru Mlađanu Dinkiću, ovaj multimedijalni umetnik, posle saradnje sa Kebom, upušta se u novu muzičku avanturu. U saradnji sa Harisom Džinovićem i Monserat Kabalje, Dinkić se sprema da komponuje operu.
 Ovo je Dinkićeva davnašnja želja, a u konkretnu realizaciju je krenuo posle dolaska Monserat Kabalje u Beograd i nastupa Džinovića na njenom koncertu. Ubrzo posle toga Džinović se pojavio i na promotivnom skupu URS i tada je postignut konačan dogovor.
 Glavne uloge u operi su rezervisane za Monserat Kabalje i Džinovića, a u ovom trenutku se pregovara sa Draganom Kojićem Kebom, koji bi trebalo da peva jednu od sporednih uloga. Interesantno je da je jedna od uloga ponuđena i Radiši Uroševiću, što mnogi tumače kao predizborno približavanje Dinkića i Dragana Markovića Palme, ali ta saradnja je za sada neizvesna.Dinkić će sam napisati libreto i komponovati muziku, dok će mu Kiki Lesandrić pomagati oko aranžmana. Pretpostavlja se da će operu režirati Goran Paskaljević koji  je poznat po svojoj saradnji sa Dinkićem.
 Radnja opere se vrti oko  glavnog  junaka, mladića zarobljenog u vrtlogu političkih igara, dvorskih spletki, bespoštednih borbi za presto, na kraljevskom dvoru jedne evropske zemlje. Sam Dinkić je, kako saznajemo, godinama proučavao ovu temu kako bi gledaocima što vernije prikazao ovu tematiku.
  Vlada Srbije će podržati ovaj projekat i to tako što će za svakog radnika koji bude angažovan na ovom projektu izdvojiti 10 000 evra subvencija. Očekuje se da će ovaj projekat doprineti otvaranju dosta radnih mesta i to za radnike raličitih profila, frizera,šminkera , kostimografa, scenografa, muzičara... U Vladi očekuju da će ovo biti izuzetan izvozni proizvod koji će ujedno poslužiti i kao jedan od promotivnih aduta Srbije u evropskim umetničkim krugovima.

Нема коментара:

Постави коментар