субота, 19. новембар 2011.

K.A.R.T.O.N.–ska pretnja


 BEOGRAD- Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da su sa stubova na tri dalekovoda u opštini Novi Beograd ukradeni metalni profili, čime je ugrožena stabilnost sistema i snabdevanje strujom. Samo zahvaljujući brzoj rekciji nadležnih sprečene su teže posledice. Postojala je velika mogućnost da ceo Novi Beograd ostane bez struje, a verovatno bi bilo onemogućeno i vodosnadbevanje.
   Odgovornost za ovu diverziju juče je preuzela Kulturna Asocijacija Roma za Totalnu Obnovu Nacije (K.A.R.T.O.N), koja će,kako se kaže u saopštenju, nastaviti sa napadima na infrastukturne objekte u Srbiji. Ova akcija je samo nastavak delovanja KARTON-a, čiji članovi su već preduzimali slične akcije. Skidanje oluka sa zgrada, uklanjanje poklopaca šahtova na ulicama, krađa metalnih spomenika samo su neke od akcija kojima je ova teroristička organizacija  privukla pažnju na sebe.
  „Sami ciljevi KARTON-a, su još uvek nejasni“,  kaže za S.S.S.S. Borisav Aćimović, honorarni doušnik policije.“Oni se deklarišu kao antiglobalisti, svoje glavne neprijatelje vide u multinacionalnim kompanijama koje se bave preradom otpada. Opet, njihovi kritičari tvrde da se radi o organizaciji koja pokušava da zaštiti svoj položaj na tržištu.Kriza je učinila svoje, na tržište sekundarnih sirovina u Srbiji sve više ulaze i predstavnici  drugih naroda, konkurencija postaje sve oštrija, čime je objektivno ugroženo poslovanje K.A.R.T.O.N.-a.Ova organizacija pokušava da zadrži monopol na tom tržištu, a da li pored ovog imaju još neke zahteve i ciljeve to nam ostaje da vidimo. Policija radi na otkrivanju članova organizacije, ali od privedenih do sada nismo saznali mnogo.
  Koliko je K.A.R.T.O.N. ozbiljna pretnja bezbednosti u Srbiji, odgovor će dati budućnost. Činjenica je da njihove akcije postaju sve ekstremnije i da  pokret dobija sve više pristalica. Samo pogledajte po gradovima Srbije, većina Roma će vam se obratiti borbenim pokličom kojim se završava svako saopštenje K.A.R.T.O.N.-a „Daj neki dinar, bato!“

Нема коментара:

Постави коментар