петак, 18. новембар 2011.

RUSI I AMERIKANCI SE OTIMAJU O SRBE


 Posle zahteva 24 000 Srba sa Kosova koji su tražili državljanstvo Rusije, i podrške koju su dobili za taj zahtev od strane ruskih zvaničnika, oglasili su se i prozapadno orijentisani građani Srbije koji su isti zahtev prosledili Americi.
  Stejt Department je hitro reagovao i pozdravio tu inicijativu.Državna Sekretarka SAD Hilari Klinton je na jučerašnjoj konferenciji za štampu izjavila da  SAD snažno podržava taj zahtev.

 „Srbi bi bili blagoslov za Ameriku. Poznati su kao vredni radnici i mislim da bi u ovim teškim vremenima pomogli obnovi američke privrede, takođe Srbi bi mogli da daju veliki doprinos našim mirovnim misijama širom sveta. Srbi imaju dosta iskustva u očuvanju mira i mislim da bi bio pun pogodak poslati ih u Irak, Avganistan, Libiju.Ovu inicijativu ćemo proslediti Kongresu, i vrlo brzo očekujem pozitivan odgovor.“, kaže Klintonova.
  Ovi događaji su naveli i ostale Srbe da zatraže državljanstva nekih drugih država, najtraženijesu državljanstva Švedske, Norveške, Švajcarske, Nemačke.... Reagovanja zvaničnika tih zemalja su uglavnom pozitivna, svi se slažu da su Srbi dobrodošli. Zvaničnici evropskih zemalja se nadaju da bi Srbi sa svojim bogatim iskustvom snalaženja u krizi mogli da pomognu građanima EU da se izbore sa trenutnim finansijskim nedaćama.
  „Srbi su izuzetno cenjeni u svetu“, kaže za S.S.S.S. Borisav Aćimović sekretar u Ministarstvu Inostranih Poslova. „Posle mnogo godina negativnog imidža, uspeli smo da promenimo sliku o našem narodu. Želja Srba da odu u Ameriku, Rusiju, zemlje EU, pokazuje svu ispravnost vladine politike. Ekonomija u Srbiji će zahvaljujući ovim migracijama automatski ojačati, biće manje nezaposlenih, a poznato je da naši gastrabajteri šalju novac u zemlju čime povećavaju devizni priliv. Ukoliko smrtnost bude na zadovoljavajućem nivou, smanjićemo i izdavanja penzionom fondu što će dovesto do regulisanja budžetskog dizbalansa
„Svojim potezima Vlada će nastaviti da stimuliše odlazak naših građana u inostranstvo,  jer  se pokazalo da oni koji napuste Srbiju žive mnogo bolje, imaju veći standard i uopšte uzev mnogo su zadovoljniji nego oni koji su u Srbiji ostali.“, završava Aćimović.

Нема коментара:

Постави коментар