среда, 30. новембар 2011.

Tihomir Borčić Tićo u vrhu liste 10 globalnih mislilaca


  Društveni aktivista i pripadnik organizacije „Odmor“  Tihomir Borčić Tićo našao se u vrhu liste 10 globalnih mislilaca čije ideje i javno i profesionalno delovanje, po oceni prestižnog političkog magazina "Forin Polisi", utiču na svetsku javnu i društvenu scenu. Reč je o godišnjoj listi najuticajnijih svetskih mislilaca koju od 2008. godine objavljuje "Forin polisi", a ovo je prvi put da se na ovakvoj listi nađe jedna ličnost iz Srbije.
  U saopštenju Forin Poliisi navodi se da je Tićo svojim političkim govorima, svojim upornim promovisanjem nenasilja postao uzor mnogih mladih i tako doprineo širenju ideje „Odmora“ širom sveta.  Njegova govori u kafani, dok sa drugarima ispija pivo usli su u anale moderne slobodarske misli i inspirasali su mnoge mlade ljude širom sveta koji su vođeni njegovom idejom preuzeli odgovornost i počeli da se bore za svoje pravo na odmor.
 Forin polisi na više mesta citira Borčića, kao dokaz njegove ispravne percepcije stvarnosti, i globalnih političkih i ekonomskih trendova:
„Sve je to obična bagra, sve bih ja to pohapsio!“, 2006-e o poltičkoj sceni u Srbiji
„Svetom vladaju džukele i lopovi!“,  o globalnoj političkoj sceni
Takođe magazin navodi da je Borčić bio među prvima koji je predvideo dolazak svetske ekonomske krize i kao argument navodi njegove reči iz 2006-e:
„Banke i lopovi oguliše ljudima kožu sa leđa, au što će biti teško sranje“.
 Zatim, „Ubi ova kriza, Francuzima treba nafta, Gadafi je najeb'o!“, proročki je rekao Borčić  predviđajući dešavanja u Libiji.
Tićo Borčić za S.S.S.S. ovako komentariše nagradu:
  „Pa dobro, drago mi je, ali ovo je više priznanje „Odmoru“  nego meni lično. Mladi moraju  shvatiti da „Odmor“ nije samo pokret, „Odmor“  je način života. Znate ovim svetom vladaju džukele, i sad mi treba da radimo za njih. Pa nisam ja mali Đokica, neću bre, 'oću da pijem pivo na miru, da jurim ribe, putujem po svetu, idem na pecanje. Cela filozofija „Odmora“ počiva u našem poznatom sloganu „Neću da radim za lopove“, neću bre i gotovo. Drago mi je da je „Odmor“  inspirisao ljude iz celog sveta, sve više njih se trudi da uživa u životu a ne da razmišlja o kojekakvim budalama koji su svoja debela dupeta smestili u fotelje i kao igraju se našim životima. Marš more, to je ono što im ja poručujem, sloboda je stanje duha i ona nimalo ne zavisi od toga ko je na vlasti. Obama, Putin, Tadić, Gadafi... ma sve su to jajare koje nisu mogle da nađu ribu kad su bili mlađi pa sad leče komplekse. Eto iznervirah se, odo' malo do „Oaze“ da popunim tiket, popijem pivo sa ortacima da se opustim!“, završava Tihomir Tićo Borčić
                                                   Borčić i Izvršni odbor "Odmora"

Ideja: Srđa Popović u vrhu liste 100 globalnih mislilaca

Нема коментара:

Постави коментар