уторак, 13. децембар 2011.

КОМШИНИЦЕ СЕ СУДЕ ЗБОГ АУТОРСКИХ ПРАВА


  У месту Доње Олајавање  одржано је рочиште по тужби домаћице М.Ј. (39), која тужи своју комшиницу и пријатељицу Ј.Н.(34) за злоупотребу ауторских права, и на име одштете тражи милион динара.
  Домаћица М.Ј. је наиме у својој кући, уз кафицу, испричала Ј.Н. трач,који је сама измислила, о томе да њихова заједничка пријатељица Н.П (32) има љубавника и да је више пута виђена како одлази у мотел са тим истим љубавником, познатим привредником из тог места. Ј.Н. је касније наставила да шири тај трач даље по комшилуку и месту, као и фирми у којој раде она и Н.П. Експлоатација овог трача јој је донела популарност код колегиница које не воле Н.П., па је постала радо виђен гост на женским забавама и на крају је чак добила и унапређење  на послу, које јој је издејствовала јетрва Н.П., која треба ли помињати, исту Н.П. не подноси.
  Трач је кружио градом и једног дана је стигао и до његовог аутора, већ помињане М.Ј., којој је пријатељица из суседне улице, у поверењу испричала причу о Н.П. и познатом бизнисмену. Када је саслушала пријатељицу, шокирана  М.Ј. је схватила да је преварена и да је Ј.Н. злоупотребила њен ауторски рад  и на основу тога противправно стекла материјалну и друштвену корист. Разочарана и љута одмах је ангажовала адвоката и случај је стигао до суда.
  Оптужена Ј.Н. у својој одбрани наводи да је тачно да је трач чула од М.Ј. и да га је раширила даље. Каже да није знала да је М.Ј. лично измислила трач, и да се овде ради о љубомори јер је она много популарнија у друштву јер сви знају да она трачари на изузетно узбудљив и живописан начин, за разлику од М.Ј. чији стил је јако штур и монотон и због тога М.Ј. остале жене ретко позивају у друштво.
  Епилог ових догађаја добићемо ускоро када суд изнесе свој став. Већина правних стручњака са којима смо разговарали овим поводом слажу се да у овом случају има елемената крађе ауторских права и да је јако битно да суд приликом доношења пресуде изађе са јасном аргументацијом којом ће потврдити пресуду. Разлог за ово је чињеница да наша земља заостаје за светом у заштити ауторских права и да је ово одлична прилика да судство покаже да је кадро да се избори са овим проблемом.

Нема коментара:

Постави коментар